Αρχική Πολιτική Βαρβιτσιώτης για επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χιμάρα: Η Ελλάδα δεν ξεχνάει την ελληνική μειονότητα

Βαρβιτσιώτης για επίσκεψη Μητσοτάκη στη Χιμάρα: Η Ελλάδα δεν ξεχνάει την ελληνική μειονότητα

Από antwnio

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την πολύ σημαντική επίσκεψη στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, κάνει μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας, διαψεύδοντας όσους υποστήριζαν ότι υποχώρησε στις αλβανικές πιέσεις και δείχνοντας ότι η μητέρα πατρίδα δεν ξεχνάει την ελληνική μειονότητα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να προστατεύσει τα συμφέροντά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, μεταξύ άλλων και μέσω της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία υπαγορεύει στα Τίρανα το σεβασμό της ελληνικής μειονότητας και των περιουσιακών της δικαιωμάτων, ιδιαίτερα της περιοχής της Χιμάρας.

Όσον αφορά την παραπομπή του ζητήματος της χάραξης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι ασκούνται πιέσεις για να μην καθυστερεί άλλο η διαδικασία, τονίζοντας ότι αποτελεί μια συμφωνία που δείχνει τον τρόπο και το δρόμο μέσω του οποίου επιλύονται διαφορές που αφορούν στον καθορισμό ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μιλώντας για την Τουρκία, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι περνάει μια περίοδο μεγάλης προεκλογικής έντασης και οπισθοχώρησης στα ζητήματα του κράτους δικαίου, όπως φαίνεται και από την πολιτική δίωξη με πρωτοφανή ποινή κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου χωρίς καμία βάση.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα κάνει όλες τις κινήσεις για τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, επισημαίνοντας ότι το ανθελληνικό κλίμα που καλλιεργείται προεκλογικά στη γείτονα κάνει δύσκολη οποιαδήποτε συζήτηση την επόμενη μέρα.

Διαβάστε επίσης