Αρχική Πολιτική Βορίδης: Αχρείαστη η επίσκεψη Ράμα, αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας η χώρα δεν θα έχει όνομα

Βορίδης: Αχρείαστη η επίσκεψη Ράμα, αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας η χώρα δεν θα έχει όνομα

Από antwnio

Για την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Ελλάδα και την ομιλία στο Γαλάτσι μίλησε το πρωί της Δευτέρας 13/5 ο Μάκης Βορίδης χαρακτηρίζοντάς την «αχρείαστη». «Αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας η χώρα δεν θα έχει όνομα» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Δεν κατάλαβα πολύ τι ήρθε να κάνει, ήρθε να κάνει μια ομιλία και την έκανε. Τι φαντάστηκε ότι θα παθαίναμε κανέναν πανικό;» διερωτήθηκε αναφερόμενος στον Έντι Ράμα.

«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί Αλβανοί πολίτες που εργάζονται εδώ. Ήθελε να το κάνει έναν χρόνο μετά την φυλάκιση του Μπελέρη αλλά δεν ξέρω αν αυτό έτυχε ή είναι σημειολογικό. Ήταν αχρείαστη η ομιλία του Έντι Ράμα. Το θέμα είναι η ελληνική μειονότητα στην βόρεια Ήπειρο. Οι σχέσεις με την Αλβανία επιδεινώθηκαν με την φυλάκιση του Μπελέρη κατά παράβαση κάθε αρχής και απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Ο Φρέντι Μπελέρης είναι κρατούμενος ένα έτος ήδη και αυτό έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και γι΄αυτό δεν καλέσαμε τον Ράμα στην διαβαλκανική. Αυτό προκάλεσε το «πάγωμα» στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα των δυτικών Βαλκανίων και παίζει τον ρόλο που πρέπει. Θα δοθεί απάντηση από τους Έλληνες πολίτες για την εκλογή ή μη του Φρέντι Μπελέρη», υπογράμμισε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Εστιάζοντας στη Βόρεια Μακεδονία και το γεγονός ότι η πρόεδρος της χώρας κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», τόνισε: «το πρακτικό ορκωμοσίας περιείχε τον προσδιορισμό «Βόρεια», άσχετα που δεν το είπε. Αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας, αύριο το πρωί έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα που έχει. Αυτοί με αυτό που κάνουν “πυροβολούν τα πόδια τους”».

«Αυτό μας γυρνάει με μία επιφυλακή για την συμφωνία αυτή, στο επίπεδο διάρθρωσης και εφαρμογής. Θεωρώ ότι είναι μία κίνηση “άμεσα μετεκλογική”, και γίνεται συνήθως. Η αντίδραση της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση. Δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν στη Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε κλείνοντας.

Διαβάστε επίσης