Αρχική Διεθνη Νεα Γάζα: Μόνιμη κατάπαυση πυρός, με απελευθέρωση των ομήρων και διάλυση της Χαμάς, ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Γάζα: Μόνιμη κατάπαυση πυρός, με απελευθέρωση των ομήρων και διάλυση της Χαμάς, ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Από antwnio

Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά καταδικάζει τη «δυσανάλογη στρατιωτική απάντησή» του στη Γάζα και ζητά τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός», υπό δύο προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με 312 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 72 αποχές, οι ευρωβουλευτές απαιτούν να απελευθερωθούν άμεσα και άνευ όρων όλοι οι όμηροι και να εξαρθρωθεί η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την επανέναρξη των προσπαθειών για μια πολιτική λύση, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων και η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς θα εξαρθρωθεί.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τη «δυσανάλογη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ», η οποία έχει πρωτοφανή αριθμό νεκρών αμάχων. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου», το οποίο σημαίνει ότι «όλα τα μέρη σε μια σύγκρουση πρέπει να κάνουν διάκριση, ανά πάσα στιγμή, μεταξύ των μαχητών και των αμάχων», ότι «οι επιθέσεις πρέπει να κατευθυνονται μόνο σε στρατιωτικούς στόχους» και ότι οι άμαχοι και πολιτικά αντικείμενα δεν πρέπει να στοχοποιούνται.

Επείγουσα ανάγκη, η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τη δεινή και ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για την πλήρη, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και απαιτούν την άμεση αποκατάσταση των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Επαναφορά της λύσης των δύο κρατών

Το ψήφισμα ζητά μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επαναφορά της λύσης των δύο κρατών και τονίζει την απόλυτη αναγκαιότητα άμεσης επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Χαιρετίζει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την Ημέρα Ειρήνης για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν από τις επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης πλήρως την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002, η οποία προσφέρει πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και όλων των αραβικών κρατών σε αντάλλαγμα για την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη που κατέχονται από το 1967 και ζητούν την πλήρη συμπερίληψη των της Παλαιστινιακής Αρχής ως προς αυτό.

Τέλος στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και τονίζουν ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Καταδικάζουν σθεναρά την αύξηση της βίας εξτρεμιστών εποίκων που διαπράττεται κατά των Παλαιστινίων και ζητούν την επιβολή περιοριστικών μέτρων της ΕΕ σε εξτρεμιστές εποίκους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, το ψήφισμα υπογραμμίζει την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ για το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης και καλεί τους υπεύθυνους για τρομοκρατικές ενέργειες και για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να λογοδοτήσουν. «Η σύλληψη ομήρων και οι εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

Διαβάστε επίσης