Αρχική Διεθνη Νεα Γάζα: Ξεκίνησε η απελευθέρωση των 20 ομήρων της Χαμάς – Κατευθύνονται προς τη Ράφα

Γάζα: Ξεκίνησε η απελευθέρωση των 20 ομήρων της Χαμάς – Κατευθύνονται προς τη Ράφα

Από antwnio

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι παρέδωσε 20 ομήρους – 13 Ισραηλινούς και 7 ξένους – στον Ερυθρό Σταυρό. Οι όμηροι μεταφέρονται αυτήν την ώρα προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για να παραδοθούν σε ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι θα τους φέρουν στη χώρα μέσω μιας πλαϊνής εισόδου στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι όμηροι βρίσκονται στα χέρια του Ερυθρού Σταυρού, καθ’ οδόν προς το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο. Εκεί θα τους συναντήσουν ισραηλινοί αξιωματούχοι και θα τους μεταφέρουν στο ισραηλινό έδαφος.

Γάζα: Ξεκίνησε η απελευθέρωση των 20 ομήρων της Χαμάς – Κατευθύνονται προς τη Ράφα

Το Κατάρ δήλωσε νωρίτερα ότι στη δεύτερη ανταλλαγή της εκεχειρίας οκτώ παιδιά και πέντε γυναίκες – θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους – 33 παιδιά και έξι γυναίκες. Επίσης, επτά ξένοι που κρατούνται στη Γάζα είναι μεταξύ των ατόμων της δεύτερης ομάδας.

Μια πολύωρη καθυστέρηση το βράδυ του Σαββάτου είχε προκαλέσει στενοχώρια στους συγγενείς, καθώς οι διαμεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της ισλαμιστικής ομάδας ότι το Ισραήλ παρενέβαινε στην επιλογή των κρατουμένων προς απελευθέρωση και δεν επέτρεπε να φτάσει βοήθεια στους αμάχους στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας.

Γάζα: Ξεκίνησε η απελευθέρωση των 20 ομήρων της Χαμάς – Κατευθύνονται προς τη Ράφα

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε παραβίαση των όρων της παύσης. Η Χαμάς είχε κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό ότι εμπόδισε τη βοήθεια να φθάσει στη βόρεια Γάζα, το κύριο κέντρο των επιχειρήσεών της, όπου τα στρατεύματα απαγόρευσαν στους πολίτες να επιστρέψουν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας που άρχισε νωρίς την Παρασκευή.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA ανέφερε ότι σε “πολλά αναφερόμενα περιστατικά” την Παρασκευή, “οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και έριξαν δακρυγόνα σε ανθρώπους που κατευθύνονταν προς τα βόρεια- τουλάχιστον ένα άτομο φέρεται να σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν“. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε παρόμοια περιστατικά το Σάββατο.

Η καθυστέρηση του Σαββάτου ακολούθησε μια αρχική ανταλλαγή την Παρασκευή, όταν η Χαμάς απελευθέρωσε 13 Ισραηλινούς, όλοι τους γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ με τη σειρά του απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά από τις φυλακές του βάσει μιας συμφωνίας που επιβάλλει ανταλλαγές σε αναλογία τρία προς ένα. Δέκα Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκαν επίσης απροσδόκητα από τη Χαμάς.

Γάζα: Ξεκίνησε η απελευθέρωση των 20 ομήρων της Χαμάς – Κατευθύνονται προς τη Ράφα

Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς έδειξε μασκοφόρους μαχητές με τουφέκια, που φορούσαν στρατιωτική στολή και την πράσινη κορδέλα της ένοπλης πτέρυγας του ισλαμιστικού κινήματος, να παραδίδουν ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό την Παρασκευή. Σε ένα προάστιο του Τελ Αβίβ, ο κόσμος χειροκροτούσε και κρατούσε ισραηλινές σημαίες, καθώς ελικόπτερα πετούσαν τους απελευθερωμένους αιχμαλώτους.

Λίγες ώρες αφότου 13 Ισραηλινοί και 11 υπήκοοι της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων επέστρεψαν στο Ισραήλ μετά την απελευθέρωσή τους, ύστερα από 49 ημέρες αιχμαλωσίας, οι οικογένειές τους άρχισαν να μοιράζονται συγκινητικές φωτογραφίες και βίντεο από την πολυαναμενόμενη επανένωσή τους.

Οι εικόνες μικρών παιδιών και ηλικιωμένων γυναικών που αγκαλιάζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας συγκίνηση.

Πηγή: Reuters, AFP, ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης