Αρχική Πολιτική Δένδιας: Όσα διακινούνται περί διαφωνίας μου με τον πρωθυπουργό στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας

Δένδιας: Όσα διακινούνται περί διαφωνίας μου με τον πρωθυπουργό στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας

Από antwnio

Απάντηση στα όσα «διακινούνται σκόπιμα» περί δήθεν διαφωνίας του με τον πρωθυπουργό, έδωσε ο Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Εξωτερικών «διαβεβαίωσε» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ότι «τα όσα διακινούνται σκόπιμα περί δήθεν διαφωνίας του με τον πρωθυπουργό στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας. Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να καθόμαστε δίπλα δίπλα σε αυτή τη συζήτηση και αυτός να με ανέχεται κι εγώ να καλύπτω κάτι για το οποίο θα έχω απόλυτη διαφωνία».

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας απάντησε στον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνη, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη που είχε κάνει στη Ρωσία και περί «ολιγωριών». «Κατανοώ την ανάγκη σας να εμφανίσετε ένα στίγμα αλλά και τη δυσκολία σας να εκπροσωπείται έναν απόντα αρχηγό, αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα πάντα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε:

«Στην πρωτολογία σας, καταλογίσατε “φιάσκο της κυβέρνησης από την επίσκεψή μου στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ”. Στοιχειωδώς θα έπρεπε να τεκμηριώστε το “φιάσκο” και να μας πείτε, εάν κρίνατε την επίσκεψη “φιάσκο”, γιατί ενώ ήταν ανακοινωμένη δεν το διατυπώσατε πριν αυτή γίνει ή σε κάθε περίπτωση αφού αυτή έγινε- αλλά έρχεστε τώρα, μετά από εβδομάδες στη Βουλή και λέτε κάτι τέτοιο». «Εάν θεωρείτε “φιάσκο” το γεγονός ότι πήγα στη Μόσχα και συναντήθηκα με τον κ. Λαβρόφ φαντάζομαι ότι το ίδιο θα λέγατε και για τον κ. Μακρόν, τον Τόνι Μπλίκερ και όλους τους υπόλοιπους», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα σχόλια του κ. Κατρίνη για το ανακοινωθέν της επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Αλήθεια, τι είναι αυτό που κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση;- ότι δεν προέβλεψε ακριβώς την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Γι αυτό μας διαβάσατε και παραλληλίσατε εμένα και τον πρωθυπουργό με τον Ελευθέριο Βενιζέλο; Και μας είπατε ότι δεν είμαστε στο ιστορικό ύψος του Ελευθερίου Βενιζέλου; Αυτό εάν με ρωτάγατε θα σας το αναγνώριζα αμέσως. Αλλά σας ερωτώ, αφού εσείς ήσασταν τόσο ιδιαιτέρως επιμελείς δεν προσέξατε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, μέρες πριν της ανακοίνωσης που μας διαβάσατε, όπου ζητούσα από τους Έλληνες υπηκόους να φύγουν από την Ουκρανία; Είδατε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ μετά την επίσκεψη στην Μόσχα που επίσης ζητούσε να φύγουν οι Έλληνες πολίτες από την Ουκρανία; Και σε κάθε περίπτωση εάν εσείς τα είχατε προβλέψει με τόση σαφήνεια, βεβαιότητα, καθαρότητα και διαύγεια, γιατί δεν τα μοιραστήκατε μαζί μας και περιμένατε τώρα, μετά από 7 ημέρες από την εισβολή για να μας τα πείτε;».

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε τον επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ για τα βαριά εθνικά θέματα -όπως γιατί έχουν μείνει αναπάντητες τουρκικές επιστολές- να μην μπαίνει σε διπλωματικούς πειρασμούς και να καταλογίζει ολιγωρία στην κυβέρνηση, γιατί «δεν ομιλούμε για κατάθεση αγωγής σε Πρωτοδικείο». «Να έχετε στοιχειωδώς την αίσθηση ότι όταν υπάρχει καθυστέρηση αυτή υπηρετεί εθνική σκοπιμότητα. Και εάν θέλετε πληροφόρηση, δεν σας την αρνήθηκα ποτέ στο κόμμα σας, Αλλά να έρχεστε εδώ και να λέτε περί ολιγωριών αυτά είναι παιδικά πράγματα» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Τι απάντησε ο Μιχάλης Κατρίνης

Παίρνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, μίλησε για «εμφανή εκνευρισμό» του υπουργού, «με τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη αντί να μιλήσετε για το θέμα που σας έθιξα».

«Δεν πιστεύω να μας αφαιρείτε το δικαίωμα δέκα ημέρες μετά τη συνάντησή σας να κρίνουμε την διορατικότητα σας ή μη. Δεν νομίζω ότι είστε υπεράνω κριτικής. Γιατί η απάντησή σας αυτό έδειξε, ότι θεωρείτε τον εαυτό σας υπεράνω κριτικής» ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Κάλεσε στη συνέχεια τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει την αυτοκριτική του για το αποτέλεσμα της επίσκεψής του στον κ. Λαβρόφ αλλά και ότι «15 μήνες είχατε αφήσει την Μαριούπολη χωρίς πρόξενο».

πηγη enikos.gr

Διαβάστε επίσης