Αρχική Πολιτική Δ. Βίτσας: Δεν είχαμε συλλογικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, λογικό να φοβούνται οι υποψήφιοι “πρεμιέρα” με ήττα στις ευρωεκλογές

Δ. Βίτσας: Δεν είχαμε συλλογικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, λογικό να φοβούνται οι υποψήφιοι “πρεμιέρα” με ήττα στις ευρωεκλογές

Από antwnio

Τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου που οδήγησαν στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από τη θέση του προέδρου επιχείρησε να αναλύσει το πρωί της Δευτέρας ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Βίτσας, κάνοντας λόγο για απουσία επαφής με την κοινωνία και έλλειψη συλλογικότητας.

«Το πρώτο που έφταιξε ήταν η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και σε επίπεδο ιδεολογικό από την ίδια την κοινωνία. Ήταν φανερό δηλαδή. Να πιστεύεις – και δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω – ότι είσαι σε σύγκρουση για την κυβέρνηση και να έχεις στο τέλος 20 μονάδες διαφορά σημαίνει ότι δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται στην κοινωνία» είπε αρχικά στην ΕΡΤ ο κ. Βίτσας.

Παράλληλα «έδειξε» ως αιτία και την έλλειψη συλλογικότητας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς, όπως σημείωσε, αυτό είναι το πρώτο από τα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο/η νέα πρόεδρος είναι «να ξεχωρίζει για συλλογικότητα. Δεν υπήρχε η αναγκαία συλλογικότητα, κάποτε είχαμε πολύ υψηλότερα επίπεδα στο εγγύς παρελθόν».

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα ο/η διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα «πρέπει να έχει σταθερότητα και ανακάλυψη του ιδεολογικού πλαισίου αλλά και αποφασιστικότητα και σχέση με την κοινωνία».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι «εγώ υποστήριξα τις τελευταίες ημέρες να εκλέξουμε πρόεδρο το ταχύτερο δυνατό για να υπάρχει μια βάση»

Ερωτηθείς, δε, γιατί καθυστερεί η ανακοίνωση των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βίτσας απάντησε «δεν πιστεύω ότι φοβούνται και δεν ανακοινώνουν υποψηφιότητα. Το να το σκέφτονται είναι φυσιολογικό γιατί κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει με ήττα στις ευρωκελογές, λέω εγώ, και σμίκρυνση του κόμματος».

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, τέλος, ότι «εγώ λέω για να κερδίσεις αυτούς που είναι στο κέντρο πρέπει να προτείνεις εφικτές αριστερές λύσεις π.χ. η ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο ή η δημόσια παιδεία και υγεία να χτυπάσει στα ίσα τον ιδιωτικό τομέα».

Διαβάστε επίσης