Αρχική Ελλαδα Εκατομμύρια τουρίστες “πνίγουν” την Σαντορίνη

Εκατομμύρια τουρίστες “πνίγουν” την Σαντορίνη

Από antwnio

Η αύξηση του τουρισμού αποτελεί βασική συνιστώσα για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά όταν καταργείται το μέτρο, καταβάλλεται υψηλό αντίτιμο από τις τοπικές κοινωνίες.

Σε καμία περίπτωση η Σαντορίνη δεν έχει τα προβλήματα της Ισπανίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλα βαίνουν καλώς, εξηγεί η Γεωργία Νομικού, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας. Όπως αναφέρει μόνο σήμερα Τετάρτη περίπου 11.000 επισκέπτες αφίχθησαν με επτά κρουαζιερόπλοια, ενώ αύριο Πέμπτη τρία κρουαζιερόπλοια αναμένεται να αποβιβάσουν γύρω στα 6.000 άτομα.

Ένα σχέδιο χρονοκατανομής των κρουαζιερόπλοιων έχει καταρτιστεί και βάση αυτού καθορίστηκε το ημερήσιο όριο στις 8.000 επισκέπτες. Ωστόσο, τα κρουαζιερόπλοια κάνουν προγραμματισμό για δυο χρόνια και το όριο δεν ήταν εύκολο να διατηρηθεί για φέτος, αλλά θα ισχύσει από το 2025, σύμφωνα με την κ. Νομικού. «Είμαστε σε συζητήσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας για να ενσωματωθούν σε αυτό το όριο των 8.000 και οι ημερήσιοι εκδρομείς».

Εκατομμύρια τουρίστες “πνίγουν” την Σαντορίνη

Ο υπερτουρισμός αναφέρεται στην επίδρασή του όταν αυτή επηρεάζει την ζωή των μόνιμων κατοίκων ενός τόπου. Πόσο θα αντέξουν οι υποδομές και τι συνέπειες  θα έχει στην καθημερινότητα των Σαντορινιών; Ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο νησί, αλλά τα περισσότερα που βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών των τουριστών.

Εκατομμύρια τουρίστες “πνίγουν” την Σαντορίνη

Την σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης του τουρισμού στην Σαντορίνη εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο διάλογος για αυτό το θέμα έχει ανοίξει από την κυβέρνηση και το υπουργείο τουρισμού, λέει η κ. Νομικού. «Θέλουμε τον τουρισμό, όμως πρέπει να χαραχθεί ένα πλαίσιο για την διακοπή έκδοσης νέων αδειών κλινών και συνέχισης της δόμησης στο νησί, γιατί τότε θα χάσει τον χαρακτήρα του για τον οποίο αποτελεί και κορυφαία επιλογή».

πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης