Αρχική Κοινωνια Εργασιακό νομοσχέδιο: Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή (live)

Εργασιακό νομοσχέδιο: Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή (live)

Από antwnio

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας «για την ενίσχυση της εργασίας-Ενσωμάτωση της Οδηγίας(ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» στην Ολομέλεια.

Χθες, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νϊκος Ανδρουλάκης. Στο νομοσχέδιο εγράφησαν να τοποθετηθούν συνολικά 80 βουλευτές. Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης έλαβαν τον λόγο εκτός των πολιτικών αρχηγών, του υπουργού, του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων και 66 βουλευτές.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις τοποθετήσεις και των υπόλοιπων 14 βουλευτών που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο ομιλητών.

Αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει θέσει σε ονομαστική ψηφοφορία την ψήφιση του σχεδίου νόμου επί της Αρχής καθώς και των άρθρων 9,10,22,25,26 και 31. Το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής του σχεδίου νόμου.

Η χθεσινή αντιπαράθεση

Με την 24ωρη απεργία που έκαναν χθες η ΑΔΕΔΥ, σωματεία εργαζομένων και συνδικαλιστικοί φορείς, ζήτησαν την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου.
Στη Βουλή σφοδρή ήταν η σύγκρουση του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση δηλώνει πως θα το καταψηφίσει, θεωρώντας ότι οι διατάξεις του θίγουν τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση σημειώνει ότι με το νομοθέτημα θα εκλείψουν παθογένειες και αβελτηρίες.
«Το πενθήμερο δεν καταργείται. Το νομοσχέδιο έχει την συναίνεση των εργαζομένων. Η απεργία απέτυχε», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ να το ψηφίσουν με περηφάνεια.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα, με τον βουλευτή Χρήστο Κατσώτη να χαρακτηρίζει με σκληρές εκφράσεις τον κ. Γεωργιάδη. Αντεργατικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο o επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της Αρχής και επί των άρθρων 9,10,22,25,26 και 31.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν καταργούνται 8ωρο και 5νθήμερο ωστόσο η αναφορά του στη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις «αν πάτε έξω θα δείτε την μεγαλειώδη πορεία με τα μάτια σας. Η Γ.Σ.Ε.Ε δεν απεργεί σήμερα. Απεργεί όμως η ΑΔΕΔΥ. Το νομοσχέδιο έχει κάποια ρύθμιση για την ΑΔΕΔΥ; Όχι!» είπε χαρακτηριστικά και προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Νάσος Ηλιόπουλος αντέδρασε απαντώντας «καλύτερα να μην μιλάτε για απεργίες. Γιατί αν ακούγατε τους απεργούς δεν θα είχαμε 58 νεκρούς στα Τέμπη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αντικρούοντας τις αναφορές του υπουργού Εργασίας σχετικά με την συμμετοχή των εργαζομένων στην σημερινή απεργία είπε πως «ο κ. Γεωργιάδης είναι πανικόβλητος και προσπαθεί να καλύψει τη γενική λαϊκή κατακραυγή με κραυγές και ψέματα που δεν δικαιολογούνται».

Η αριστεία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με τη συντριβή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Σχολίασε ότι «για το λόγο αυτό η πρώτη κίνηση των τριών υπουργών, Βρούτση, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, ήταν αντεργατικά νομοσχέδια με εντολή του ΣΕΒ και των ολιγοπωλίων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος επισήμανε «Καταψηφίζουμε επι της αρχής γιατί δεν ενσωματώνετε, αλλά παραποιείτε την ευρωπαϊκή οδηγία»

Ο Γ.Γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την συγκέντρωση των εργαζομένων στο Σύνταγμα δήλωσε « Σήμερα δίνεται μια ηχηρή απάντηση σε όλη τη χώρα από το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση, το κράτος, τη μεγαλοεργοδοσία, τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, με αιχμή το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα»

Ο Πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας υποστήριξε «σε γενικές γραμμές είναι ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο που δεν εξυπηρετεί τους εργαζομένους»

«Πρέπει να μετακινήσουμε τον τόνο από την λέξη δουλειά και να τον πάμε και να κάνουμε την λέξη δουλία» είπε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός.

«Είναι νομοσχέδιο εξουθένωσης των απλών πολιτών» υπογράμμισε η Πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου.

ΠΗΓΉ ertnews.gr

Διαβάστε επίσης