Αρχική Διεθνη Νεα Ερντογάν για Μέση Ανατολή: “Τρομοκρατικό κράτος” το Ισραήλ, “πολιτικό κόμμα” η Χαμάς

Ερντογάν για Μέση Ανατολή: “Τρομοκρατικό κράτος” το Ισραήλ, “πολιτικό κόμμα” η Χαμάς

Από antwnio

«Τρομοκρατικό κράτος» που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα, αποκάλεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Ισραήλ.

Απευθυνόμενος σε βουλευτές στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Ερντογάν κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο ο ίδιος έχει ξεγράψει ως συνομιλητή, να ανακοινώσει αν η χώρα του διαθέτει ή όχι πυρηνικές βόμβες και πρόσθεσε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι «ξοφλημένος».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την άποψή του ότι η παλαιστινιακή εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ένα πολιτικό κόμμα το οποίο έχει εκλεγεί από τους Παλαιστινίους. Και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα εργαστεί στη διεθνή σκηνή για να διασφαλίσει ότι θα αναγνωριστούν ως «τρομοκράτες», οι παράνομοι ισραηλινοί έποικοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ανάλογα σχόλια έχει κάνει ο Ερντογάν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, αποκαλώντας επανειλημμένα «κατοχική δύναμη» το Ισραήλ κι επιμένοντας ότι το εβραϊκό κράτος δέχθηκε επιθέσεις από Παλαιστίνιους «μαχητές της ελευθερίας». Μάλιστα, στις αρχές Νοεμβρίου ο Ερντογάν ανακάλεσε για «διαβουλεύσεις» τον πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, λόγω των επιχειρήσεων των IDF στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην αντεπίθεση το Ισραήλ

Απαντώντας στους χαρακτηρισμούς του Ερντογάν εις βάρος του Ισραήλ, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαϊρ Λαπίντ, πέρασε στην αντεπίθεση.

«Δεν θα πάρουμε μαθήματα ηθικής από τον πρόεδρο Ερντογάν, έναν άνθρωπο με απεχθές ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έγραψε στην πλατφόρμα X. Και συμπλήρωσε: «Το Ισραήλ αμύνεται ενάντια στους βάναυσους τρομοκράτες της Χαμάς-ISIS, σε ορισμένους εκ των οποίων έχει επιτραπεί να επιχειρούν κάτω από τη στέγη του Ερντογάν».

Διαβάστε επίσης