Αρχική Διαφορα νεα Ερντογάν σε ΗΠΑ: Δώστε τα F-16 για να προωθήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν σε ΗΠΑ: Δώστε τα F-16 για να προωθήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Από antonio

Σε νέες δηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά και τα F-16 προχώρησε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στην πτήση επιστροφής του από το Κατάρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε ότι η Άγκυρα απορρίπτει σχέδια για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Γάζα, όταν τελειώσουν οι μάχες στο θύλακα και πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο σχέδιο συνιστά «ασέβεια» προς τους Παλαιστινίους. Σημειώνεται ότι το Reuters μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα πως το Ισραήλ έχει διαβιβάσει σε αρκετά αραβικά κράτη και στην Τουρκία σχέδια για τη ζώνη ασφαλείας.

Το μέλλον της Γάζας, τόνισε σήμερα ο Ερντογάν, θα αποφασιστεί από τον παλαιστινιακό λαό και πως το Ισραήλ πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη που κατέχει, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk και άλλους. Δήλωσε ακόμη πως η δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει προκαλέσει την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και προειδοποίησε το Ισραήλ να μην καταδιώξει μέλη της Χαμάς στην Τουρκία, λέγοντας πως το Ισραήλ θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα, αν κάνει κάτι τέτοιο.

Σε ό,τι αφορά στα F-16, ο Ερντογάν τόνισε πως ακόμη περιμένει βήματα από το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση των μαχητικών αεριωθουμένων στην Άγκυρα, αφού υπέβαλε προς έγκριση στο τουρκικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Ως πρόεδρος, έκανα αυτό που μου αναλογούσε, όμως περιμένω και κάτι. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να το περάσουν αυτό (τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία) από το Κογκρέσο τους, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα ταυτοχρόνως», δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους, που τον συνόδευαν στην πτήση με την οποία επέστρεψε από το Κατάρ, σύμφωνα με το δίκτυο Haberturk και άλλους.

«Στο θέμα των F-16, είπαμε στους συνομιλητές μας ότι “αν οι ΗΠΑ έχουν ένα Κογκρέσο, έχουμε κι εμείς ένα Κογκρέσο, δηλαδή το κοινοβούλιο μας”. Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από το Κοινοβούλιο μας. Ως πρόεδρος, το παρέπεμψα στο κοινοβούλιο και με ευχαριστήσατε. Έκανα το καθήκον μου, αλλά περιμένω κάτι και από εσάς. Θα πρέπει ταυτόχρονα να περάσετε αυτό το θέμα από το Κογκρέσο σας και ας κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί ταυτόχρονα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter δήλωσε: «Εξάλλου, η άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το Eurofighter είναι στην πραγματικότητα θετική. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Γερμανία. Ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση προκειμένου να εξαλείψει τις δυσκολίες. Λένε ότι θα συζητήσουν το θέμα με τους Γερμανούς. Σε αυτό το σημείο, δεν είναι ότι δεν έχουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Διαβάστε επίσης