Αρχική ΚοινωνιαΟικονομία Εφορία: Οι 10 τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του 2022

Εφορία: Οι 10 τελευταίες φορο-υποχρεώσεις του 2022

Από antwnio

Τους φορο-λογαριασμούς και τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες εκατομμύρια φορολογούμενοι για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα, έξτρα φόρους και επιστροφή ενισχύσεων.

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2022, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα «βουνό» υποχρεώσεων.

Θα πρέπει να καταβάλλουν τις δόσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και των ρυθμίσεων που «τρέχουν», να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 ή να «καταθέσουν» ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, να υποβάλουν δηλώσεις για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2021, να τακτοποιήσουν έσοδα, έξοδα και αποκλίσεις στα myDATA, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή προκειμένου να γλιτώσουν από την εφάπαξ και έντοκη επιστροφή του 100% της ενίσχυσης.

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) και κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου υποβάλλοντας μέχρι το τέλος του μήνα δηλώσεις για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές.

Αντιμέτωποι όμως με πέναλτι φόρου 22% θα βρεθούν οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ενώ αντίθετα όσοι έχουν φροντίσει και έχουν πληρώσει με ηλεκτρονικό χρήμα αμοιβές σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής θα κερδίσουν μείωση φόρου έως και 2.200 ευρώ.

Η λίστα με τις εκκρεμότητες

Η λίστα με τις εκκρεμότητες που «τρέχουν» έως το τέλος του μήνα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Πληρωμή 8ης δόσης ΕΝΦΙΑ.
  • Πληρωμή 6ης δόσης φόρου εισοδήματος.
  • Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2023.
  • Ψηφιακή «κατάθεση» πινακίδων κυκλοφορίας για μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας.
  • Πληρωμή 6ης δόσης επιστρεπτέας προκαταβολής.
  •  Υποβολή δηλώσεων για αναδρομικά συντάξεων και αναδρομικές αποδοχές.
  • Υποβολή αίτησης για την εξώδικη επίλυση διαφορών.
  • Υποβολή δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, από επιχειρήσεις – δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή.
  • Διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, εγγραφών τακτοποίησης εσόδων και τακτοποίησης εξόδων, για το φορολογικό έτος 2021.
  • Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, για τη δήλωση των ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2020, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Ευκολίες πληρωμής

Οσοι δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τη δόση Δεκεμβρίου για τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν περισσότερες δόσεις επιλέγοντας:

Την πάγια ρύθμιση της Εφορίας που προβλέπει έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις.

Τις άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ στους κατόχους πιστωτικών καρτών.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης