Αρχική Εκκλησία Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου: Εκτός εκκλησίας όσοι πνευματικοί υπερβαίνουν τα εσκαμμένα

Ηγούμενος Μονής Εσφιγμένου: Εκτός εκκλησίας όσοι πνευματικοί υπερβαίνουν τα εσκαμμένα

Από antwnio

Οι πνευματικοί που υπερβαίνουν τα όρια, τις «κόκκινες γραμμές» βγαίνουν οι ίδιοι εκτός εκκλησίας και ιερών κανόνων με τη συμπεριφορά τους, υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος.

«Εδώ και χρόνια υπάρχει αυτό το φαινόμενο στο χώρο της εκκλησίας, φαινόμενο που ξεπερνάει τα όρια, τις ‘κόκκινες γραμμές’ και φτάνει στο σημείο να παραποίει ένα μεγάλο μυστήριο στη ζωή του Χριστιανού που είναι το μυστήριο της εξομολόγησης και η σχέση με τον πνευματικό… Αλλοιώνεται αυτή η ιερή σχέση που υπάρχει».

«Είναι θέμα εκκλησίας όσοι έχουν υπερβεί τις γραμμές, στα ανώτατα όργανα, διοικητικά και πνευματικά. Δεν μπορώ να πω εγώ αν έχουν χώρο στην εκκλησία, οι ίδιοι το λένε, με τη συμπεριφορά τους έχουν βγει εκτός εκκλησίας. Ο τρόπος που κινούνται, που επεμβαίνουν και επιβάλλονται στους πιστούς, δεν συντάσσεται με το πνεύμα της εκκλησίας, με το πνεύμα του Χριστού και ό,τι λένε οι ιεροί κανόνες, είναι εκτός ιερών κανόνων, άρα έχουν βγει κι εκτός εκκλησίας, δεν έχουν χώρο οι ίδιοι στην εκκλησία».

Ερωτηθείς για τη νοσηλεία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, σχολίασε ότι «είναι λυπηρό, και δεν είναι μόνο ο μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας, είναι κι άλλοι και ιερείς και αρχιερείς, είτε στο νοσοκομείο κλπ… Είναι λυπηρό  ότι έχουν παρασυρθεί από την ιδεολογία, και έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα, και όταν υπερβείς τα εσκαμμένα έχεις βγει από το χώρο που κινείσαι και οφείλεις να κινείσαι».

Διευκρίνισε ότι ο αριθμός των προσκυνητών στο Άγιον Όρος είναι ελεγχόμενος με rapid test, πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού, αλλά δεν παύει να υπάρχει μια ανησυχία.

«Έπρεπε να είχαν πάει για εμβολιασμό ήδη οι μοναχοί, πέραν της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60η, η κοινή λογική λέει ότι ήδη έπρεπε να είχαν πάει».

Ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ακόμα ότι «δικό του θέμα τι θα αποφασίσει ο καθένας, αλλά δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το ράσο που φοράει για να παρασύρει κόσμο. Ο ίδιος ο Χριστός το λέει το λέει ξεκάθαρα αφού υποτίθεται είμαστε φορείς του λογού του Θεού του Χριστού προς τους πιστούς. Μια απλή φράση είπε ο Χριστός: ‘Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν’, Όποιος θέλει. Δεν μπορώ να σου επιβάλλω μπορεί να υπάρχουν σε διάλογο απόψεις διαφορετικές, σκέψεις διαφορετικές, όμως οι αποφάσεις μετράνε. Τα όργανα της Συνόδου στο Άγιον Όρος… Είναι πολλές εδώ οι απόψεις, υπάρχουν, αλλά μια είναι η απόφαση, κι αυτή τη μία απόφαση οφείλουμε να την ακολουθούμε».

Διαβάστε επίσης