Αρχική Διεθνη Νεα ΗΠΑ: Πλοίο ελληνικών συμφερόντων δέχθηκε πυρά από τους Χούθι

ΗΠΑ: Πλοίο ελληνικών συμφερόντων δέχθηκε πυρά από τους Χούθι

Από antwnio

Πλοίο ελληνικών συμφερόντων μπήκε στο στόχαστρο των ανταρτών Χούθι της Υεμένης όπως επιβεβαίωσε και η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Η Κεντρική Διοίκηση αναφέρει σε ένα tweet ότι το ελληνικών συμφερόντων MV Cyclades, με σημαία Μάλτας, μπόρεσε να συνεχίσει τη διαδρομή του αφού στοχοποιήθηκε από τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Τα δεδομένα ναυτικού εντοπισμού δείχνουν ότι το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου κατευθυνόταν από το Σαλέιφ της Υεμένης προς τη διώρυγα του Σουέζ.

Πέρα από το ελληνικών συμφερόντων πλοίο οι αντάρτες της Υεμένης έβαλαν στο στόχαστρο δυο αμερικανικά αντιτορπιλικά και το MSC Orion στον Ινδικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος Γιαχία Σάρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Υεμενίτες αντάρτες, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», χαλαρής συμμαχίας προσκείμενης στο Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρχικά έβαζαν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ —πλέον θεωρούν επίσης στόχους πλοία συμμάχων του, ιδίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας—, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις τους ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές να αναστείλουν τα δρομολόγια στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου, κι αύξησαν τα κόστη των θαλάσσιων μεταφορών, αφού πλέον τα πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου.

Η CentCom αναφέρει επίσης ότι “ενεπλάκη με επιτυχία και κατέστρεψε” ένα UAV των Χούθι που κατευθυνόταν προς το USS Philippine Sea και το USS Laboon στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δεν αναφέρονται τραυματισμοί ή ζημιές σε κανένα από τα δύο περιστατικά.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε επίσης