Αρχική Διεθνη Νεα Η Ρωσία δηλώνει ότι θα “απαντήσει” στις νέες “εχθρικές” κυρώσεις της Νότιας Κορέας

Η Ρωσία δηλώνει ότι θα “απαντήσει” στις νέες “εχθρικές” κυρώσεις της Νότιας Κορέας

Από antwnio

Η Ρωσία θεωρεί πως η απόφαση της Νότιας Κορέας να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος Ρώσων πολιτών και ρωσικών οντοτήτων είναι μια “εχθρική” κίνηση και θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Νότια Κορέα επέβαλε κυρώσεις σε δύο ρωσικά πλοία τα οποία, σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές αρχές, μετέφεραν στρατιωτικό φορτίο στη Βόρεια Κορέα. Η Σεούλ δήλωσε χθες, Τρίτη, πως επέβαλε επίσης κυρώσεις σε δύο ρωσικές οργανώσεις και δύο Ρώσους πολίτες που συνδέονται με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

“Είναι μια εχθρική κίνηση από τη Σεούλ και είναι πολύ λυπηρή. Η επιβολή -το τονίζω- παράνομων κυρώσεων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις με τη Ρωσία”, δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση.

“Η Ρωσία αναπτύσσει σχέσεις καλής γειτονίας με τη φιλική Βόρεια Κορέα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και χωρίς να βλάπτει την εθνική ασφάλεια της Νότιας Κορέας”, πρόσθεσε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ έχουν ενισχυθεί μετά την επίσκεψη του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιουνγκ Ουν στη ρωσική Άπω Ανατολή πέρυσι.

Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία προέβαλε βέτο στην ετήσια ανανέωση της θητείας μιας επιτροπής ειδικών που επιτηρούν την εφαρμογή των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της.

Η κίνηση έγινε εν μέσω κατηγοριών που εξακοντίουν χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ ότι η Βόρεια Κορέα έχει μεταφέρει όπλα στη Ρωσία για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμό της στην Ουκρανία. Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ αρνούνται τις κατηγορίες, αλλά δεσμεύθηκαν πέρυσι να εντείνουν τις στρατιωτικές σχέσεις.

Η Ζαχάροβα επανέλαβε ότι η Μόσχα παραμένει δεσμευμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα “στο σύνολό τους”, πρόσθεσε όμως πως οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ δεν λειτουργούν όπως ήταν το επιδιωκόμενο.

“Είναι σαφές πως οι ατελείωτες κυρώσεις είναι εντελώς ανώφελες για την επίτευξη των καθορισμένων στόχων. Οδηγούν σε χρηματοπιστωτικό και οικονομικό αποκλεισμό ενός ολόκληρου κράτους με όλες τις επακόλουθες συνέπειες για τον πληθυσμό”, είπε.

Η Ζαχάροβα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν να υποδαυλίσουν την “αστάθεια” στην κορεατική χερσόνησο.

“Η Νότια Κορέα προφανώς δεν έχει ανοσία για να προστατεύσει τον εαυτό της από την εξωτερική επιρροή της Ουάσινγκτον”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης