Αρχική Υγεία και Διατροφή Θεοδωρίδου: Ο ιός θα παραμείνει μαζί μας – Πιθανή ετήσια αναμνηστική δόση

Θεοδωρίδου: Ο ιός θα παραμείνει μαζί μας – Πιθανή ετήσια αναμνηστική δόση

Από antwnio

«O ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης, θα είναι ακόμα ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι πάνω από 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, επισήμανε πως από τις κλινικές μελέτες η ανοσογοτικότητα από την χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από την δεύτερη δόση και αναμένεται σύμφωνα με ανοσολόγους η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου.

Όπως είπε, το σχήμα στο οποίο πιθανώς θα οδηγηθούμε, είναι τρεις δόσεις και μια αναμνηστική ετήσια δόση.

Η ίδια μίλησε για τις πιθανές παρενέργειες, θέλοντας να καθησυχάσει όσους τυχόν φοβούνται και λέγοντας πως οι συχνότερες είναι οι ίδιες με τις… δύο προηγούμενες δόσεις. Δηλαδή πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες.

Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης