Αρχική Κοινωνια Καθηγητής Δ. Μόσχος: Η βάπτιση παιδιού στο Σύμφωνο Συμβίωσης ισχύει γιατί υπάρχει επιμέλεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Καθηγητής Δ. Μόσχος: Η βάπτιση παιδιού στο Σύμφωνο Συμβίωσης ισχύει γιατί υπάρχει επιμέλεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Από antwnio

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα βαπτίζονται σε ηλικία που μπορούν να το αποφασίσουν, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης και των ερωτημάτων που κλήθηκε να απαντήσει ο καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Μόσχος, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της Ertnews.

«Tα δύο βασικότερα είναι ι το μήνυμα και το μέσον με το οποίο η Εκκλησία προσπαθεί να περάσει το μήνυμα.
Ναι, το μήνυμα ότι τα ομόφυλα ζευγάρια είναι εκ προοιμίου κάτι έξω από την Εκκλησία. Η προοπτική της Εκκλησίας είναι ότι όλες οι σχέσεις ανδρών, γυναικών, αγάμων και εγγάμων, παιδιών και μεγάλων, πρέπει να περάσουν από μία διαδικασία άσκησης για να φτάσουν στην προοπτική της Βασιλείας του Θεού».

Η Εκκλησία δίνει βαρύτητα στον ανάδοχο, είπε ο καθηγητής ερωτηθείς για το τι ισχύει για βάπτιση στο Σύμφωνο Συμβίωσης, «Μπορεί να βαφτίσει το παιδί του κάποιος ο οποίος είναι σε αυτή την κατηγορία.
Εξ όσων γνωρίζω αυτό γίνεται διότι υπάρχει επιμέλεια του παιδιού. Η Εκκλησία κυρίως δίνει την έμφαση στον ανάδοχο.
Γιατί ο ανάδοχος ντε φάκτο, αν και δεν ήταν αυτός αρχικά ο ρόλος του, γίνεται ένα είδος υποτίθεται κατηχητή.

Ωστόσο στην ερώτηση περί διαφοράς με τον πολιτικό γάμο ο καθηγητής απάντησε ότι αν μπούμε στη λογική, θα πρέπει να ισχύει για όλους, ακόμα και για τους αλλόθρησκους.

Αν τεθεί σε γενική κλίμακα θα πρέπει να ισχύει για όλους. Δεν μπορεί να μπει μόνο για ορισμένους, τόνισε ο Δημήτρης Μόσχος και συμπλήρωσε:

Βεβαίως, είναι αλήθεια αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Τους πρώτους πρώτους αιώνες, αλλά υπό τελείως άλλες συνθήκες οι άνθρωποι βαπτίζονταν πολλές φορές μεγάλοι. Και έχουμε μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι ήταν από χριστιανική οικογένεια και ανέβαλαν το βάπτισμα για να μην γεμίσουν αμαρτίες.
Ο Μέγας Βασίλειος, για παράδειγμα. Υπάρχουν πολλά αβάπτιστα παιδιά σήμερα γιατί έχουν έρθει από το εξωτερικό και για άλλους λόγους. Αλλά πρέπει η Εκκλησία να τα προσεγγίσει.

Σχετικά με τη βάπτιση ο Δημήτρης Μόσχος είπε επίσης:

«Το βάπτισμα είναι μια χάρις και μια δωρεά και πρέπει σε αυτό όλοι, αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία και οι γονείς και ο ανάδοχος και τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να το έχουν όταν θα είναι ώριμοι και θα το αισθανθούν.
Αλλά δεν μπορούμε να πούμε εκ προοιμίου ότι αυτοί όχι σε ηλικία των οκτώ και οι άλλοι ναι».

Πηγή: ΕΡΤ -Εκπομπή «Newsroom» ertnews.gr

Διαβάστε επίσης