Αρχική Κοινωνια “Καμπανάκι” πυρομετεωρολόγου για φωτιές εν μέσω καύσωνα: “Βλέπει” καλοκαίρι με σταθερά θερμοκρασίες στους 38°C

“Καμπανάκι” πυρομετεωρολόγου για φωτιές εν μέσω καύσωνα: “Βλέπει” καλοκαίρι με σταθερά θερμοκρασίες στους 38°C

Από antwnio

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος φωτιάς τις τελευταίες μέρες, την ώρα που ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Ο πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος έκανε λόγο για εξαιρετικά ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες και μίλησε για ένα επικείμενο θερμό καλοκαίρι.

Ο Θοδωρής Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε αρχικά ότι οι τελευταίες μέρες είναι πολύ δύσκολες, λόγω του καύσωνα, καθώς επικρατούν εξαιρετικά ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και την εξάπλωση φωτιάς.

Όπως είπε όλη η βλάστηση ξεραίνεται εύκολα και «από μία σπίθα μπορεί να ξεσπάσει πυρκαγιά». Τόνισε, πως είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να κάνουμε εξωτερικές εργασίες στις μέρες καύσωνα και πρόσθεσε ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών.

Έσπευσε να σημειώσει ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ένα τέτοιο κύμα καύσωνα τόσο νωρίς είναι πρωτοφανές. Σημείωσε, δε, πως ο πρώιμος καύσωνας είναι ένα σήμα για ένα πολύ θερμό καλοκαίρι και τόνισε πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία.

Υπογράμμισε πως «μπορεί να ζήσουμε ένα καλοκαίρι με σταθερά θερμοκρασίες στους 38 βαθμούς» και συμπλήρωσε πως «είχαμε έναν χειμώνα ιδιαίτερα θερμό και έχουμε μεγάλη διαθεσιμότητα ξηρής βλάστησης».

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής» πρόσθεσε και κατέληξε πως: «πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ανθεκτικοί ως κοινωνία».

Ο χάρτης πρόβλεψη πυρκαγιάς για σήμερα:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

Διαβάστε επίσης