Αρχική Διεθνη Νεα Μεξικό: Οι μαϊμούδες “πέφτουν από τα δέντρα σαν μήλα” (video)

Μεξικό: Οι μαϊμούδες “πέφτουν από τα δέντρα σαν μήλα” (video)

Από antwnio

Οι ακραίες θερμοκρασίες στο Μεξικό συνδέονται με τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων από τον Μάρτιο, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ευθύνονται για δεκάδες, «ίσως εκατοντάδες» νεκρές μαϊμούδες.

Είναι τέτοιες οι θερμοκρασίες στο Μεξικό που οι μαϊμούδες πέφτουν από τα δέντρα, σοβαρά αφυδατωμένες, αδύναμες και σε κάποιες περιπτώσεις ήδη νεκρές.

Τουλάχιστον 83 «αλουάτα» (howler monkeys), τα μέτριου αναστήματος πρωτεύοντα, γνωστά για τις θορυβώδεις κραυγές τους, βρέθηκαν νεκρά στην πολιτεία του Ταμπάσκο.

«Έπεφταν από τα δέντρα σαν μήλα», περιγράφει ο βιολόγος της Wildlife, Ζιλμπέρτο Πόσο. «Ήταν σε κατάσταση σοβαρής αφυδάτωσης και πέθαναν μέσα σε λίγα λεπτά». Σύμφωνα με τον Πόσο, η πτώση από ύψος δεκάδων μέτρων προκαλεί περαιτέρω ζημιά στις ήδη εξασθενημένες από τον καύσωνα μαϊμούδες και συχνά τις αποτελειώνει.

Ο ίδιος αποδίδει τους θανάτους σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές και η υλοτομία που στερεί από τις μαϊμούδες το νερό, τη σκιά και τα φρούτα που τρώνε.

«Πρόκειται για ένα είδος – φρουρό (sentinel species)», εξηγεί ο Πόσο, αναφερόμενος στα είδη που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση δυνητικών κινδύνων για τον άνθρωπο. «Μας λέει πολλά για το τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή.»

Άλλα αλουάτα διασώθηκαν στο παρά πέντε από ντόπιους που τα μετέφεραν σε κτηνιάτρους.

«Μας τα έφεραν σε κρίσιμη κατάσταση, με αφυδάτωση και πυρετό», δήλωσε ο Δρ Σέρχιο Βαλενζουέλα. «Ήταν αδύναμα σαν κουρέλια. Ήταν θερμοπληξία».

Οι ακραίες θερμοκρασίες συνδέονται με τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων από τον Μάρτιο, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ευθύνονται για δεκάδες, «ίσως εκατοντάδες» νεκρές μαϊμούδες.

Μέχρι τις 9 Μαΐου, τουλάχιστον εννέα πόλεις στο Μεξικό είχαν καταγράψει θερμοκρασίες – ρεκόρ, με τον υδράργυρο να δείχνει 47 βαθμούς Κελσίου στη Σιουδάδ Βικτόρια, στην πολιτεία Ταμαουλίπας.

Το συγκεκριμένο είδος μαΐμούς έχει καταχωριστεί στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) ως ευάλωτο.

«Είναι λόγω της τόσο ισχυρής ζέστης. Έρχομαι στις πολιτείες αυτές εδώ και καιρό, και ποτέ δεν έχω νιώσει τέτοια ζέστη» δήλωσε τη Δευτέρα, ερωτηθείς για τους θανάτους των μαϊμούδων, ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος κατάγεται από το Ταμπάσκο.

«Οπότε, ναι, πρέπει να φροντίσουμε τα ζώα και ναι, θα το κάνουμε», είπε σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: Guardian/Reuters

Διαβάστε επίσης