Αρχική ΚοινωνιαΟικονομία Μητσοτάκης: Στους συνταξιούχους στο τέλος του χρόνου τα έσοδα από την φορολόγηση των διυλιστηρίων

Μητσοτάκης: Στους συνταξιούχους στο τέλος του χρόνου τα έσοδα από την φορολόγηση των διυλιστηρίων

Από antwnio

Για τις δυο οικονομικές ειδήσεις που ανακοινώθηκαν το πρωί από το υπουργείο Οικονομικών ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχωρεί στο Real Fm.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων που ορίστηκε στο 33% είπε: «Βάσει ενός ευρωπαϊκού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 το κάναμε ήδη και το 2023, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, θεωρώ ότι είναι δίκαιη απόφαση, κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ειδικά σε συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση των συντάξεών τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Μια πρώτη εκτίμηση μπορεί να είναι κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Δεν δημεύουμε τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα. Στόχος να στηρίξουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Για την μονιμοποίηση του ΦΠΑ 13% σε καφέ και ταξί είπε: «Πήραμε τη σημαντική απόφαση να μονιμοποιήσουμε το μειωμένο ΦΠΑ στα ταξί, γνωρίζουμε καλά ότι η κατάσταση των ΜΜΜ δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Το ίδιο και για τον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος για να πάει στη δουλειά του. Όσοι εισηγούνται μείωση ΦΠΑ πρέπει να μας πουν πότε θα τον αυξήσουν. Θέλω να περάσει η συζήτηση από την ακρίβεια στην αποκλιμάκωση των τιμών. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Η ακρίβεια υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή».

Διαβάστε επίσης