Αρχική Διεθνη Νεα Μπλίνκεν σε Ιράν: Αν επιτεθείτε σε αμερικανικές δυνάμεις θα απαντήσουμε αποφασιστικά

Μπλίνκεν σε Ιράν: Αν επιτεθείτε σε αμερικανικές δυνάμεις θα απαντήσουμε αποφασιστικά

Από antwnio
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε σήμερα το Ιράν, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα απαντήσει «αποφασιστικά» σε τυχόν επίθεση, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για διάχυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με το Ιράν. Δεν θέλουμε αυτός ο πόλεμος να επεκταθεί. Όμως αν το Ιράν ή όσοι συνεργαζόμενοι μαζί του επιτεθούν σε αμερικανικό προσωπικό, όπου και αν γίνει αυτό, μην έχετε καμία αμφιβολία. Θα υπερασπιστούμε τον λαό μας, την ασφάλειά μας, γρήγορα και με αποφασιστικότητα», είπε ο Μπλίνκεν στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι «διευκολύνει ενεργά» τις επιθέσεις σε βάσεις όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στη Μέση Ανατολή και έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στηρίξει ένα σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλαν οι ΗΠΑ με το οποίο αναγνωρίζεται «το δικαίωμα όλων των χωρών στην ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα».

Την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που προωθούσε η Βραζιλία για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας επειδή δεν αναφερόταν σε αυτό «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». «Πού είναι η αγανάκτηση; Πού είναι η αποστροφή; Πού είναι η απόρριψη; Πού είναι η σαφής καταδίκη αυτών των φρικτών πράξεων;» συνέχισε ο Μπλίνκεν αφού ανέφερε ορισμένες από τις ενέργειες της Χαμάς στην επίθεση που εξαπέλυσε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. «Κανένα μέλος του Συμβουλίου, καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα, δεν θα μπορούσε, ούτε θα ήθελε να ανεχθεί τη σφαγή του λαού της», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης