Αρχική Υγεία και Διατροφή Μ. Παγώνη: Οι ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν σήμερα κιόλας το εμβόλιο της γρίπης – Τι είπε για άνοιγμα σχολείων

Μ. Παγώνη: Οι ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν σήμερα κιόλας το εμβόλιο της γρίπης – Τι είπε για άνοιγμα σχολείων

Από antwnio

Συναγερμός έχει σημάνει με τα κρούσματα γρίπης, κορωνοϊού και ιώσεων που όλο και αυξάνονται, την ώρα που οι μαθητές πρόκειται να επιστρέψουν την Δευτέρα πίσω στα θρανία. Για την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων μίλησε στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη εξήγησε πως θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, ειδικά το επόμενο 10ημερο. Ωστόσο, τόνισε πως ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει έξω στις γιορτές και να περάσει καλά.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα και τις συστάσεις του ΕΟΔΥ για να επιστρέψουν με ασφάλεια οι μαθητές στα σχολεία, ο κ. Παγώνη είπε: «Δεν χρειάζεται πανικός. Εάν αύριο το παιδί ξυπνήσει και δεν είναι πολύ καλά – δεν χρειάζεται να έχει πυρετό για να μη πάει σχολείο – θα παραμείνει στο σπίτι, γιατί δεν πρέπει να μεταδώσει. Τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο, θα έχουν το αντισηπτικό τους μαζί, που μια χαρά το χρησιμοποίησαν τρία χρόνια. Οι δάσκαλοι θα ανοιγοκλείνουν τα παράθυρα για να αλλάζει ο αέρας και θα πούμε από το σπίτι στα παιδιά σε κάθε οικογένεια, ότι όταν πηγαίνουν στο σχολείο, δεν χρειάζονται αγκαλιές και φιλιά με τους φίλους κλπ. Θα παίξουν, αλλά με μία προσοχή».

Σχετικά με τις μάσκες οι κ. Παγώνη εξήγησε ότι «δεν χρειάζεται μάσκες στα παιδιά, στα σχολεία. Οι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να φορέσουν τις μάσκες στα αεροπλάνα, στα πλοία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ένα χώρο με 500 άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να φορέσουν την μάσκα, το ξέρουν και οι ίδιοι».

Ταυτόχρονα, ανέφερε πως δεν μας απασχολεί μόνο ο κορονοϊός αλλά και η γρίπη, που έχει ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού. «Η γρίπη ήταν χειρότερη σε πολλά άτομα τα οποία έμειναν στο κρεβάτι 10 ημέρες, δεν μπορούσαν να σηκωθούν και περιέγραφαν ότι δεν είχαν την δύναμη να σηκωθούν από το κρεβάτι. Ήταν δύσκολη η γρίπη φέτος και θα είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου», είπε.

Οι εμβολιασμοί για την γρίπη «έχουν μείνει πίσω», είπε επίσης η κ. Παγώνη και υπενθύμισε πως όσοι δεν εμβολιάστηκαν, προλαβαίνουν να το κάνουν. «Έχουμε 2 βδομάδες για να κάνουμε αντισώματα, γιατί αμέσως δεν σε προστατεύει το εμβόλιο. Το έχουμε επισημάνει, σήμερα οι ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν το εμβόλιο», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης