Αρχική Πολιτική «Νέα Αριστερά»: Αυτό είναι το όνομα της νέας ΚΟ των «11» – «Κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας και την ζωή μας»

«Νέα Αριστερά»: Αυτό είναι το όνομα της νέας ΚΟ των «11» – «Κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας και την ζωή μας»

Από antonio

«Νέα Αριστερά» είναι το όνομα του νέου πολιτικού φορέα των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Αλέξης Χαρίτσης σε ειδική εκδήλωση στο «Σεράφειο».

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα, κανένα ταξίδι δεν ξεκινάει πραγματικά από το μηδέν. Γνωριζόμαστε, η νέα μας ΚΟ αποτελείται από ανθρώπους που έχουν μια ξεχωριστή διαδρομή. Συναντηθήκαμε από διαφορετικές αφετηρίες σε έναν μεγάλο σταθμό την διακυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν θα απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Θα είμαστε πάντα περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και τα δημοσιονομικά σε τάξη, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για την προώθηση ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης, για την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω απ’ αυτά που καταφέραμε», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης, που είναι ο νέος πρόεδρος της ΚΟ.

Στεκόμαστε και αυτοκριτικά σε αυτά που ανεχτήκαμε και υποτιμήσαμε ή δεν καταφέραμε να πετύχουμε, σημείωσε και έκανε λόγο για ένα εγχείρημα που δεν είναι νοσταλγικό, δεν είναι ο στόχος να επιστρέψουμε πίσω το ρολόι του χρόνου, θέλουμε κάτι νέο, μία νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά: αξιόπιστη, μαχητική και οραματική, ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη, μια αριστερά που δεν κρύβει τις προθέσεις της, είπε χαρακτηριστικά.

Νέα Αριστερά

 

Σημείωσε ότι «μας εμπνέει το όραμα του Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» και η διπλή επίγνωση: της στρατηγικής μας δοκιμασίας και των συγκλονιστικών δυνατοτήτων της εποχής μας. Ο Αλέξης Χαρίτσης άφησε αιχμές κατά της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αντιφατικές και συχνά εξαιρετικές συντηρητικές θέσεις», ενώ σημείωσε ότι «η αριστερά στη χώρα μας δεν κινδυνεύει μόνο από εκλογική συρρίκνωση, αλλά και από την ιστορική της απαξίωση,

Έθεσε ως ορόσημο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, λέγοντας ότι «έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη μάχη, ενάντια στις σύγχρονες ανισότητες και ενάντια στη δεξιά ηγεμονία». Σε αυτή τη μάχη θα είμαστε εκεί, τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε πως «θα δώσουμε την μάχη για την ζωή με μια νέα αριστερά».

Είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής με τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό, που επιδιώκει να αλλάξει την ζωή σήμερα, τώρα, όχι στη δευτέρα παρουσία, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου υποδείγματος πολιτικής, μακριά από ηγεμονισμούς και απόλυτες αλήθειες.

«Σήμερα δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα, ξεκινάμε να διαμορφώνουμε ένα νέο εγχείρημα» τόνισε επίσης και συμπλήρωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι ένα «πρόπλασμα αυτού που θέλουμε να φτιάξουμε». Κάτι νέο γεννιέται, έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά θα επιμείνουμε στη δυνατότητα μίας αριστεράς που μιλάει αξιόπιστα και με ειλικρίνεια στους πολίτες που δεν ετεροκαθορίζεται αλλά προσδιορίζει η ίδια με σαφήνεια τις θέσεις της, τόνισε. «Προχωράμε μπροστά με την Νέα Αριστερά», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Πρώτη πήρε τον λόγο στη σημερινή εκδήλωση, η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τόνισε πως «κάνουμε μια νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας και την ζωή μας αλλά και την συνείδησή μας». Το πρώτο βήμα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα, είπε και αναφερόμενη στον Αλέξη Χαρίτση έκανε λόγο για έναν άνθρωπο με πολιτική συγκρότηση, πολιτικό ύφος και ήθος, «που μας κάνουν περήφανους που είναι μπροστά μας». Εξήγησε ότι στόχος είναι «να κινητοποιήσουμε τους αριστερούς πολίτες. Αυτή την συνάντηση θέλουμε για να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα στην κοινωνία» και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «θα το πετύχουμε γιατί μπορούμε».

Από την πλευρά του, ο  Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «σήμερα ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν γιατί έχουμε πολύτιμη εμπειρία από μικρούς και μεγάλους αγώνες». «Πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν. Πιστεύουμε βαθιά ότι υπάρχουν δυνατότητες ανατροπής. «Να δείξουμε στην πράξη ότι η πολιτική μπορεί να γίνει αλλιώς», τόνισε και πρόσθεσε: «ξεκινάμε με ελπίδα και ευθύνη, με χαρά και περηφάνια».

Στη συνέχεια, και πριν από τον Αλέξη Χαρίτση, τον λόγο πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μίλησε για μία «καινούργια αρχή» που δεν αποτελεί παρθενογένεση. Έχουμε κριτική προσέγγιση στο παρελθόν μας, χωρίς αυτομαστίγωμα, τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν μάχες «κατά του Μητσοτάκη και της δεξιάς». «Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική, δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί», σημείωσε.

 

 

Διαβάστε επίσης