Καθοριστική για διαμόρφωση της νέας ιεραρχίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να είναι η αυριανή, πρώτη συνεδρίασή της υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη στις 4 το απόγευμα.
Η «αναδιάταξη» της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ έχει αναπόφευκτα βρεθεί στον πυρήνα σεναρίων και ζυμώσεων για δύο λόγους:
Πρώτον επειδή, για πρώτη φορά, η παράταξη θα έχει τον πρόεδρό της εκτός Βουλής. Έτσι, ζητούμενο για τον καθορισμό της σύνθεσης των προσώπων που θα αποτελέσουν την «ομάδα κρούσης», θα είναι η απουσία του αρχηγού από τα κοινοβουλευτικά έδρανα να μην μετατραπεί σε μειονέκτημα απέναντι σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.
Και δεύτερον, επειδή -όπως συμβαίνει κάθε φορά σε αλλαγή φρουράς- τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τις θέσεις – κλειδιά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ενδεικτικά και για τις ισορροπίες μεταξύ «νικητών και ηττημένων», στο μετεκλογικό τοπίο του ΚΙΝΑΛ.
Σε κάθε πρίπτωση και με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεων, τα πρόσωπα στα οποία φαίνεται να καταλήγει ο Ν. Ανδρουλάκης αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.
Καταλύτης για τη διαμόρφωση της νέας ιεραρχίας θα είναι το άτομο που θα προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης για πρόεδρο της Κ.Ο.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να ενισχύεται η «υποψηφιότητα» του Μιχάλη Κατρίνη για την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έναντι αυτής του Κώστα Σκανδαλίδη, σε ένα δίδυμο που ούτως ή άλλως σηματοδοτεί και μία επιλογή ανάμεσα στη «εμπειρία και την ανανέωση».
Η επιλογή του νέου προέδρου εκτιμάται πως θα αποτελέσει τον πρώτο κρίκο για την αλυσίδα των επόμενων επιλογών, δηλαδή του γενικού γραμματέα της Κ.Ο. (ο οποίος, όπως και ο πρόεδρος, προτείνεται και εκλέγεται από τους βουλευτές) καθώς και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, που ορίζονται από την ηγεσία.
Γραμματέας και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είναι τα τρία πόστα, στα οποία θα φανεί αν ο κ. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει κάποιο «άνοιγμα» προς τις άλλες πλευρές και ειδικότερα προς το στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου.
Συνεπώς, πέραν των βουλευτών που έχουν συνταχθεί με τον νέο αρχηγό (Κωνσταντινόπουλος, Φραγγίδης, Πάνας, Μπιάγκης, Λιακούλη), ίσως στην εξίσωση ενταχθούν και «λοβερδικά» μέλη της Κ.Ο., δηλαδή η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ή Χαρά Κεφαλίδου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιοποίηση τουλάχιστον δύο εκ των τριών κυριών (Λιακούλη, Γιαννακοπούλου, Κεφαλίδου), κερδίζει έδαφος. Τέλος στα σενάρια έχει προστεθεί και το όνομα του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος, πέραν της πολυετούς εμπειρίας που διαθέτει, τήρησε στάση ουδετερότητας στον β’ γύρο.
Όσον αφορά στον τομέα επικοινωνίας του κόμματος, ο Παναγιώτης Βλάχος πιθανότατα παραμένει στο πόστο του Γραμματέα Επικοινωνίας ενώ στο επιτελείο αναμένεται να ενταχθεί και ο Βαγγέλης Τσόγκας, εκ των στενών συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεκλογική εκστρατεία.
Όσον αφορά τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε και εφόσον δεν παραιτηθεί από τη θέση αυτή ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, το ΚΙΝΑΛ θα πορευτεί με τον ίδιο έως το συνέδριο της Άνοιξης.
Από εκεί και πέρα θα συσταθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) στην οποία κεντρικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης και η εκλογή του νέου γραμματέα της ΚΕ να γίνει στο συνέδριο.
Σε κάθε περίπτωση τα δύο προαναφερθέντα στελέχη και επί μακρόν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη θα έχουν ρόλους – κλειδιά στο κόμμα.με πληροφορίες απο την kathimerini.gr