Αρχική Κοινωνια Ν. Τζανάκης: Παρακινδυνευμένες οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές για λόγους διασποράς (video)

Ν. Τζανάκης: Παρακινδυνευμένες οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές για λόγους διασποράς (video)

Από antwnio

Η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά δεν συνιστά απαραίτητα κακή εξέλιξη, δήλωσε ο καθηγητής πενυμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ενώ ταυτόχρονα ρωτήθηκε για τις «παρακινδυνευμένες» πενταήμερες σχολικές εκδρομές και για την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης.

Γνωρίζουμε ότι με 2 δόσεις επιτυγχάνεται ανοσία 6-8 μηνών και επίσης ότι το εμβόλιο δεν αποστειρώνει, δεν προστατεύει από τη μόλυνση αλλά αποτρέπει τη βαριά νόσο σε ποσοστό 90%, είπε ο κ. Τζανάκης και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που εμβόλιο χρειάζεται επαναληπτικότητα», αφού ακόμη και για τα παιδιά υπάρχει τριπλό ανά δίμηνο.

«Φαίνεται ότι μεγάλη μερίδα εμβολιασμένων ηλικίας πάνω από 70 ετών με υποκείμενα νοσήματα είναι επίνοσοι ξανά στο πεντάμηνο μέχρι και επτάμηνο. Κατά κανόνα εξελίσσονται καλά αλλά πρέπει να νοσηλευτούν. Γνώμη μου είναι να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα ώστε να υπάρχει ραντεβού για τρίτη δόση μετά τους πεντέμισι μήνες», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Παρακινδυνευμένες χαρακτήρισε παράλληλα τις πολυήμερες σχολικές εκδρομές εξηγώντας ότι πληθαίνουν οι επιδημιολογικά κόκκινες περιοχές. Επιπλέον αν υπάρξει περιστατικό συρροής 10- 15 παιδιών θα πρέπει να απομονωθούν στο εκδρομικό σημείο, ενώ ως προς τη διάδοση, μπορεί να φέρουν τον ιό μέσα στο σπίτι τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα 10.000 κρούσματα σε παιδιά 4 ως 18 που αντιστοιχεί στο 23% των μολύνσεων την τελευταία εβδομάδα ο Νίκος Τζανάκης δήλωσε:
«Εχει και καλό σημείο αφού δε νοσηλεύονται κι έτσι λοιπόν αν προστεθούν και 2.000 άλλοι νοσούντες που επίσης δε δίνουν νοσηλείες, πάμε σε 3.000 κρούσματα, όσοι είναι ακριβώς οι ανεμβολίαστοι».

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης