Αρχική Διαφορα νεα Οι γυναίκες στο Μεξικό μπορούν πλέον να δράσουν νομικά ενάντια στις αμβλώσεις

Οι γυναίκες στο Μεξικό μπορούν πλέον να δράσουν νομικά ενάντια στις αμβλώσεις

Από antwnio

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποφάσισε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να προσφεύγουν κατά των νόμων που ποινικοποιούν την άμβλωση εάν διαμένουν σε πολιτεία που υπάρχουν. Αυτό ισχύει είτε κυοφορούν είτε όχι. Ανοίγουν έτσι τον δρόμο σε μια αποποινικοποίηση σε εθνικό επίπεδο.

«Οι τοπικοί κανονισμοί που τιμωρούν τη διακοπή της εγκυμοσύνης συνιστούν παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών», απεφάνθη το δικαστήριο.

Η ιδιότητα της γυναίκας ή του προσώπου που μπορεί να τεκνοποιήσει αρκεί για να μπορεί κάποιος να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της αντισυνταγματικότητας διατάξεων που ποινικοποιούν την άμβλωση, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου.

Η εκούσια διακοπή της κύησης έχει αποποινικοποιηθεί σε 11 από τις 32 πολιτείες του Μεξικού, η πρωτεύουσα του οποίου την επιτρέπει ήδη από το 2007, ως την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

«Η ποινικοποίηση της διακοπής της κύησης αντιβαίνει στα δικαιώματα των γυναικών στην αυτονομία, στην αναπαραγωγή, στη ζωή και στην έλλειψη διακρίσεων, στην υγεία και στην προσωπική ακεραιότητα», έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το 2016 το δικαστήριο είχε απορρίψει προηγούμενο σχέδιο που κήρυσσε αντισυνταγματικά τα άρθρα του Ομοσπονδιακού Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιούν την άμβλωση. Αν είχαν εγκρίνει το σχέδιο, θα είχε αποποινικοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η φαρμακευτική άμβλωση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται περισσότερο στο Μεξικό για τις εκούσιες διακοπές κυήσεων πριν από την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ενώσεις πολιτών δημιούργησαν δίκτυο που επιτρέπει στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη μέθοδο αυτή σε όλο το Μεξικό, όπως και στις ΗΠΑ. Αυτό είναι σημαντικό γιατί στις ΗΠΑ το 2022 το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση που χορηγούσε σε ομοσπονδιακό επίπεδο το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Με αυτό τον τρόπο κάθε πολιτεία έχει ξανά την ελευθερία να νομοθετεί επί του ζητήματος.πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης