Αρχική Πολιτική Ο Μητσοτάκης αποκλείει το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής θέσης, ο Economist τον επαναφέρει ως υποψήφιο διάδοχο της Φον Ντερ Λάιεν

Ο Μητσοτάκης αποκλείει το ενδεχόμενο ευρωπαϊκής θέσης, ο Economist τον επαναφέρει ως υποψήφιο διάδοχο της Φον Ντερ Λάιεν

Από antwnio

Φαβορί εξακολουθεί να είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην κορυφή του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε, ωστόσο η συζήτηση παραμένει ανοιχτή για το ποιος άλλος θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση της.

Στο τραπέζι κατά καιρούς έχουν βρεθεί αρκετά ονόματα ηγετών, μεταξύ αυτών και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ένα τέτοιο σενάριο αναφέρεται σήμερα και το περιοδικό «Economist».

Όπως γράφει στο σημερινό του τεύχος: «Η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο εάν ο υποψήφιος που προτείνουν οι ηγέτες δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αν όχι η Φον ντερ Λάιεν, τότε ποιος; Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, θα δημοσιοποιήσει σύντομα μια έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας που είναι πιθανό να συμβαδίζει με το ομοσπονδιακό όραμα του Μακρόν και θα εντυπωσιάσει τους ευρωβουλευτές που ψάχνουν για μια ισχυρή φυσιογνωμία. Όμως είναι 76 ετών και δεν έχει παίξει κανέναν ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Άλλοι της Κεντροδεξιάς, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αντιμετώπιζαν ανάλογα ερωτήματα με εκείνα που αντιμετωπίζει η απερχόμενη πρόεδρος. Για αυτόν τον λόγο η Φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Αλλά ο δρόμος για μια δεύτερη θητεία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα».

Το θέμα ωστόσο έκλεισε χθες μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για εμένα δεν υφίσταται κανένα απολύτως ζήτημα» ανέφερε, ερωτηθείς εάν ενδιαφέρεται για κάποια ευρωπαϊκή θέση. «Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική -δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Έλληνα Πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα-, δεν με αφορά καθόλου όμως», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης