Αρχική Διεθνη Νεα Ο Πούτιν πρόβαλε σφαγές Εβραίων και Πολωνών στο Β’ Π.Π. για να δικαιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία

Ο Πούτιν πρόβαλε σφαγές Εβραίων και Πολωνών στο Β’ Π.Π. για να δικαιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία

Από antwnio

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόβαλε στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ του στην Αγία Πετρούπολη αρχειακό υλικό από σφαγές Εβραίων, Πολωνών και άλλων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να δικαιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Αφού κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος, ότι καλύπτει τους “νεοναζί”, ο Πούτιν διέταξε την προβολή των δολοφονιών του πολέμου στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, μεταδίδοντας εικόνες ακρωτηριασμένων πτωμάτων και δολοφονημένων γυναικών και παιδιών σε μεγάλη οθόνη στο συγκεντρωμένο ακροατήριο του φόρουμ. Ο πρόεδρος της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune κάθισε δίπλα του στη σκηνή.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέρει από δυνάμεις πιστές στον Ουκρανό εθνικιστή ηγέτη Στεπάν Μπαντέρα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής γερμανικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση, τις οποίες επιδίωξε να τις συνδέσει με τη σύγχρονη Ουκρανία ως δικαιολογία για την εισβολή του τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία, όπως είπε, έχει  σκοπό την “αποναζιστικοποίηση” της χώρας, έναν στόχο που δεν εξήγησε ποτέ με σαφήνεια.

“Πώς μπορείτε να μην το πολεμήσετε; Και αν αυτό δεν είναι ο νεοναζισμός στη σημερινή του έκφανση, τότε τι είναι;” υποστήριξε ο Πούτιν. “Έχουμε κάθε δικαίωμα να πιστεύουμε ότι το καθήκον της αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας που έχουμε θέσει είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα”.

Επίθεση στον Ζελένσκι

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε την προσεκτικά προετοιμασμένη παρουσίασή του με μια προσβολή προς τον Ζελένσκι, ο οποίος έχασε μέλη της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Ο Πούτιν είπε ότι έχει πολλούς Εβραίους φίλους από την παιδική του ηλικία και οι οποίοι θεωρούν τον Ζελένσκι ως “ντροπή για τον εβραϊκό λαό”.

Εξαπέλυσε την επίθεσή του μετά την ετήσια ομιλία του στο φόρουμ, η οποία επικεντρώθηκε επί μία ώρα και 20 λεπτά στην οικονομία της Ρωσίας, χωρίς να αναφερθεί ούτε μία φορά στον πόλεμο που έχει προκαλέσει πρωτοφανείς διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ανέλυσε οικονομικά στατιστικά στοιχεία για να υποστηρίξει ότι η Ρωσία προσαρμόζεται με επιτυχία στο γεγονός ότι αποφεύγεται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Ο Μπαντέρα, Ουκρανός εθνικιστής, προσπάθησε αρχικά να συνεργαστεί με τους Γερμανούς εισβολείς με αντάλλαγμα την υποστήριξη για την ανεξαρτησία της χώρας, αν και οι Ναζί τον είχαν γρήγορα υπό κράτηση για το μεγαλύτερο μέρος του πολέμου. Αργότερα δολοφονήθηκε από την KGB και δαιμονοποιήθηκε στα σοβιετικά βιβλία ιστορίας.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να υπερασπιστεί την εισβολή του στην Ουκρανία κάνοντας συγκρίσεις με τον αγώνα κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξη του κοινού. Στο διάγγελμα το πρωί της εισβολής, είχε δηλώσει ότι οι στόχοι του ήταν η “αποναζιστικοποίηση” και η “αποστρατιωτικοποίηση” της Ουκρανίας.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner, χλεύασε πρόσφατα την πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτών των φιλοδοξιών, λέγοντας ότι ο πόλεμος έκανε την Ουκρανία πιο γνωστή σε όλο τον κόσμο και μετέτρεψε τον στρατό της σε μια εξαιρετικά οπλισμένη, επαγγελματική δύναμη.

Όπλα και βοήθεια

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν παρέχει δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και βοήθεια για να υποστηρίξουν την Ουκρανία να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή. Η Ουκρανία διεξάγει τώρα την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της σε μια προσπάθεια να ανακαταλάβει εδάφη.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει χάος στις διεθνείς σχέσεις της Ρωσίας. Εκεί που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήταν κάποτε καλεσμένοι υψηλού προφίλ στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, η φετινή εκδήλωση προσέλκυσε κυρίως αξιωματούχους χαμηλότερου επιπέδου από χώρες που παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ουδέτερες ως προς τον πόλεμο.

Σε μια προσπάθεια να “ξεφύγει” από την εικόνα της απομόνωσης, ο Πούτιν συναντήθηκε με τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αγία Πετρούπολη νωρίτερα την Παρασκευή, αν και ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν δεν συμμετείχε στην ολομέλεια του φόρουμ.

Ο ηγέτης των ΗΑΕ, ο οποίος έχει απορρίψει τις πιέσεις των ΗΠΑ να περιορίσει τους δεσμούς με τη Ρωσία, καθώς διατηρεί ουδετερότητα, δήλωσε μέσω Twitter ότι τα ΗΑΕ “συνεχίζουν να υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη πολιτικής λύσης μέσω διαλόγου και διπλωματίας πηγή.capital.gr

Διαβάστε επίσης