Αρχική Κοινωνια Πάσχα: Αναμένεται μεγάλη “έξοδος” – Τα 11 νησιά που θα “βουλιάξουν” από κόσμο, προκρατήσεις και κόστος διαμονής

Πάσχα: Αναμένεται μεγάλη “έξοδος” – Τα 11 νησιά που θα “βουλιάξουν” από κόσμο, προκρατήσεις και κόστος διαμονής

Από antwnio

Διακοπές για τις ημέρες του Πάσχα έχουν προγραμματίσει ήδη πολλοί Έλληνες επιλέγοντας για φέτος αγαπημένους νησιωτικούς προορισμούς. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, που καταγράφονται σε έκθεση του E- Real Estates, οι προ-κρατήσεις για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατάλληλα για οικογένεια, καταγράφονται σε υψηλά επίπεδα στους δημοφιλείς προορισμούς, κυρίως για το χρονικό διάστημα 3 -6 Μάϊου (Μεγάλη Παρασκευή – Δευτέρα του Πάσχα).

Οι προ-κρατήσεις, σύμφωνα με το iefimerida.gr, αφορούν αποκλειστικά τα ανοιχτά, διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα και όχι στο σύνολο των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Καθώς, τη φετινή χρονιά, μέρος των ιδιοκτητών καθυστέρησαν να ανοίξουν τα ακίνητα τους για τις ημέρες του Πάσχα.

«Αποτέλεσμα είναι η διαθεσιμότητα, τα ενεργά ακίνητα σε πολλούς προορισμούς, να μην ξεπερνούν το 50%-60% της δυναμικής της εκάστοτε περιοχής στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αν και μέρα με την ημέρα, φαίνεται να «ενεργοποιούνται» στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης νέα ακίνητα για τις ημέρες του Πάσχα», εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Σε φυσιολογικά επίπεδα ή μειωμένες οι τιμές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά, σε νησιωτικούς προορισμούς που ήταν αποκλειστικά για «δυνατά» πορτοφόλια τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται να καταγράφεται «διόρθωση» των τιμών. Είναι ενδεικτικό ότι σε Μύκονο και Σαντορίνη οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και αρκετά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο «χάρτης» των προ-κρατήσεων σε νησιά για το Πάσχα

Πιο συγκεκριμένα, στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Ύδρα και τις Σπέτσες, καταγράφονται προ-κρατήσεις της τάξης του 97% και 62% αντίστοιχα για το τριήμερο του Πάσχα. Το κόστος μίσθωσης στην Ύδρα κυμαίνεται από 1.055 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 50τμ, ενώ στις Σπέτσες από 1.185 ευρώ για κατοικία 60τμ.

Στην Τήνο οι «ενεργές» κατοικίες στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφουν ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξης του 85%, τη στιγμή που τα «ενεργά» ακίνητα δεν ξεπερνούν το 30%-40% της δυναμικής του κλάδου στο νησί. Το κόστος διαμονής κυμαίνεται από 305 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 50τμ στη περιοχή του Αγίου Ιωάννη.

Στην Ερμούπολη της Σύρου, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 100τμ για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 928 ευρώ. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 82%, ενώ η δυναμική των ενεργών ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν ξεπερνά το 40% της δυναμικής του κλάδου στο νησί.

Στη Χίο οι προ-κρατήσεις κυμαίνονται στο 78% και το κόστος διαμονής από 632 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις στη πόλη. Οικονομικές επιλογές καταγράφονται στην περιοχή Κάμπος, όπου το κόστος διανομής διαμορφώνεται στα 220 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 40τμ και στο χωρίο Αυγώνυμα, όπου κατοικία 45τμ μισθώνεται προς 215 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις.

Στην Πάτμο, όπου τα θρησκευτικά έθιμα του Πάσχα παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 82τμ, στην περιοχή Γροίκος, διαμορφώνεται στα 425 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 65%, με τη δυναμική των ενεργών ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να μην ξεπερνά το 40% της δυναμικής του κλάδου στο νησί.

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, Αίγινα και Αγκίστρι «κερδίζουν» τους εκδρομείς που επιθυμούν έναν πολύ κοντινό προορισμό στην Αττική. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 45τμ στην Αίγινα, για 3 διανυκτερεύσεις, διαμορφώνεται στα 260 ευρώ και στο Αγκίστρι στα 287 ευρώ για κατοικία 53τμ. Οι προ-κρατήσεις στις ενεργές κατοικίες αγγίζουν το 82% και 72% αντίστοιχα.

Στην «αρχόντισσα» των Ιονίων Νήσων, την Κέρκυρα, το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται από 780 ευρώ στο κέντρο της πόλης και οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 90% σε κατοικίες που απέχουν 5-6 χιλιόμετρα από το κέντρο.

Στο κοσμοπολίτικο «νησί των ανέμων», τη Μύκονο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 60τμ, στην περιοχή Φτελιά, διαμορφώνεται στα 392€ για 3 διανυκτερεύσεις και στα 250-300 ευρώ αν πρόκειται για κατοικία 18τμ-25τμ. Η Μύκονος καταγράφει προ-κρατήσεις της τάξεως του 79% στα ενεργά προς μίσθωση ακίνητα στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τέλος, στη Σαντορίνη το κόστος μίσθωσης διαμορφώνεται από 272 ευρώ στην περιοχή Περίβολος για κατοικία 40τμ. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 65% στα ενεργά προς μίσθωση ακίνητα στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Σίγουρα, η κίνηση θα ενταθεί σχεδόν στο σύνολο των προορισμών της χώρας τις επόμενες ημέρες. Καθοριστικό παράγοντα θα αποτελέσει το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Ενώ, αναμένουμε υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων και στους θρησκευτικούς ηπειρωτικούς προορισμούς», αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Αναλυτικά οι προκρατήσεις για το Πάσχα και οι τιμές

Διαβάστε επίσης