Αρχική Κοινωνια Πανελλαδική 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς στην Αττική

Πανελλαδική 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς στην Αττική

Από antwnio

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, κήρυξαν, σήμερα, Πέμπτη 16 Μαρτίου, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για την τραγωδία στα Τέμπη. Πορείες διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στις 11 η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ίδια ώρα στο Συνταγμα η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ..

«Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της και καλεί τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους.

ΓΣΕΕ

Ζητώντας δημόσιες, σύγχρονες κι ασφαλείς μαζικές μεταφορές σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, σήμερα Πέμπτη, 16 Μαρτίου.

Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ

Οι γραμμές 1 (ηλεκτρικός), 2 και 3 του Μετρό συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, την Πέμπτη, 16 Μαρτίου.

Για τη διευκόλυνση όσων θέλουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο τα μέσα σταθερής τροχιάς θα κινηθούν στο δίκτυο από τις 10:00 έως τις 15:00. Σημειώνεται ότι κατά το χρονικό αυτό διάστημα, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Τη συμμετοχή στην απεργία ανακοίνωσαν επτά σωματεία της ΣΤΑΣΥ (το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών & Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης Στη ΣΤΑΣΥ. Α.Ε. (ΣΗΕΚ), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΡΑΜ (ΣΕΤ), το Σωματείο Ηλεκτροδηγών ΤΡΑΜ Αττικής (ΣΗΤΑ), το Συνδικάτο Σταθμαρχών – Εργαζομένων «Πρώτη Γραμμή» και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΚΕΛΜΑ)).

Ομοίως και το πολυπληθέστερο σωματείο των ΣΤΑΣΥ, το Σωματείο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ). Οι εργαζόμενοι θα σταματήσουν στις 9:00 το πρωί τη στάση τους και μέχρι την ομαλοποίηση της κυκλοφορίας οι συρμοί θα κυκλοφορούν στο δίκτυο στις 10:00. Κατά την εκ νέου έναρξη της στάσης εργασίας από τις 15:00 θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται οι συρμοί έως τις 16:00, ώρα κατά την οποία ξεκινά και πάλι η στάση εργασίας.

Αστικές οδικές συγκοινωνίες

Λεωφορεία

Το Συνδικάτο εργαζομένων ΟΑΣΑ και θυγατρικών εταιρειών, ενημερώνει πως την Πέμπτη, 16 Μαρτίου, θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίες από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 9:00 το βράδυ έως και τη λήξη της βάρδιας.

«Εδώ και μέρες, η θλίψη και η οδύνη κατακλύζει τις ψυχές όλων μας. Το πένθος είναι βαρύ. Η Εθνική Τραγωδία στα Τέμπη, με το πλήθος νεκρών, κυρίως νέας ηλικίας, μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με ζητήματα ελλιπούς ασφάλειας σε βαθμό που αγγίζουν την παθογένεια», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.

Τρόλεϊ

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, την Πέμπτη, 16 Μαρτίου.

Η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ – ΟΣΥ ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει με στάσεις εργασίας και τα οχήματα θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους από τις 9:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ.

Το Σωματείο Τεχνικών Εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ, συμμετέχει στο συλλαλητήριο και στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 10:45 έως και τις 16:45.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο σωματείο δεν επηρεάζει την κυκλοφορία των τρόλεϊ στο δίκτυο.

Τα πρώτα και τα τελευταία δρομολόγια Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ – Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» με εντολή της ΕΛΑΣ.

Αναλυτικά:

Γραμμή 1 «Πειραιάς – Κηφισιά»:

Οι σταθμοί της Γραμμής θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αναχωρούν οι πρώτοι συρμοί από τους τερματικούς και ενδιάμεσους σταθμούς.

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από τους τερματικούς σταθμούς Κηφισιά και Πειραιά στις 14:35.

Γραμμές 2 & 3 Μετρό: Οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί, ενώ οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

 • από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 14:56
 • από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 14:52
 • από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 14:47
 • από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:54
 • από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31
 • από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 14:34

Τραμ: Οι πρώτοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

 • από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 10:18
 • από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 09:58
 • από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 09:55
 • από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 10:07

Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

 • από Σύνταγμα προς Πικροδάφνη στις 14:42
 • από Πικροδάφνη προς Σύνταγμα στις 14:22
 • από Ασκ. Βούλας προς Αγ. Τριάδα στις 14:07
 • από Ασκ. Βούλας προς Σεφ στις 14:10
 • από Ασκ. Βούλας προς Πικροδάφνη στις 14:31
 • από Αγ. Τριάδα προς Ασκ. Βούλας στις 14:19
 • από Αγ. Τριάδα προς 2η Αγ. Κοσμά στις 14:31

ΟΑΣΘ: Χωρίς λεωφορεία και η Θεσσαλονίκη

Ο ΟΑΣΘ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι λεωφορειακές γραμμές θα εκτελούνται με προσωπικό ασφαλείας.

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 16/03 αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Λόγω της κινητοποίησης τα πλοία της ακτοπλοΐας αναμένεται να παραμείνουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Η κινητοποίηση αρχίζει στις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης και λήγει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά, την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτεί την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας.

Ταξί

Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) ανακοίνωσε πως στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος.

Νέα 24ωρη απεργία των σιδηροδρομικών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ – ΜΣΤ) συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου.

«Σύσσωμη η Ελληνική κοινωνία σοκαρισμένη από τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία του νέου Ελληνικού Κράτους, απαιτεί να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγική απώλεια των συναδέλφων και συμπολιτών μας», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο.

Τρένα

Η Hellenic Train ανακοίνωσε πως λόγω της πανελλαδικής απεργίας της Πέμπτης 16/3, δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Ούτε από αέρος μετακινήσεις

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00.01 ως 24.00.

Λόγω συμμετοχής της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) στην 24ωρη γενική η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι είναι υποχρεωμένες να προβούν σε ακυρώσεις του συνόλου των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου.

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και από την Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ), από 00:00 έως 23:59 της 16 Μαρτίου.

Οι Μηχανικοί διεκδικούν επίλυση των θεμάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν στα συστήματα radar, όπως ήδη έχουν ανακοινώσει.

Παραλύουν οι υπηρεσίες μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα

Το τριτοβάθμιο Σωματείο των Μεταφορών, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ), συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και των Συνδικάτων στις 16 Μάρτη 2023 σε όλη τη χώρα. Καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία μέλη της στη κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11:00 π.μ. στο Σύνταγμα, καθώς και στις αντίστοιχες κατά τόπους συγκεντρώσεις.

 

Συμμετοχή της ΟΛΜΕ στην απεργία

Σε μαζική συμμετοχή καλεί τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η ΟΛΜΕ στην 24ωρη πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Με αίτημα να απαιτηθεί «μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών».

Η ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στην Αθήνα που θα γίνει στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα «ανθρώπινα» λάθη.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

ΠΟΕΕΤ: Συμμετοχή στην απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ

Τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία που κήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, αποφάσισε ομόφωνα η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).

«Η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών είναι το πρώτο μέλημα της Πολιτείας και θα πρέπει να είναι διασφαλισμένο, κάτι που φάνηκε στο ατύχημα των Τεμπών με τραγικό τρόπο πως δεν είναι. Ζητάμε την απόδοση ευθυνών και την εξασφάλιση πως δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Παράλληλα, η επίθεση που εξαπολύεται αδίκως προς ευσυνείδητους εργαζόμενους και εκπροσώπους τους, για να καλυφθούν παθογένειες δεκαετιών, είναι πράγματι εξοργιστικό. Η εργασιακή απορρύθμιση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς αυτά τα ολέθρια αποτελέσματα» επισημαίνει η ΠΟΕΕΤ σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει, οι διεκδικήσεις συνοψίζονται ως εξής:

«- Απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη.

– ‘Αμεσα η εξασφάλιση της ασφάλειας εργαζομένων και επιβατών στα ΜΜΜ.

– Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

– Κατάργηση τη εκ περιτροπής εργασίας, που προκαλεί κενά σε εργασιακές θέσεις.

– Επαναφορά του ταμείου ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους του κλάδου στα προ μνημονίων επίπεδα.

– Απόδοση του εφάπαξ στην 20ετία.

– Ένταξη των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ, όπως ήταν μέχρι το 2012».

Διαβάστε επίσης