Αρχική Πολιτική ΠΑΣΟΚ: Στην τελική ευθεία για το μεγάλο ανακάτεμα- Ποιοι δίνουν το παρών στη δελφινομαχία- Πώς κινείται ο Ανδρουλάκης

ΠΑΣΟΚ: Στην τελική ευθεία για το μεγάλο ανακάτεμα- Ποιοι δίνουν το παρών στη δελφινομαχία- Πώς κινείται ο Ανδρουλάκης

Από antwnio

Από το βράδυ της 9ης Ιουνίου , όταν άνοιξε το “κάπάκι” στη χύτρα του ΠΑΣΟΚ, οι εξελίξεις στο κόμμα έχουν βαλθεί να δικαιώσουν όλα τα δημοσιογραφικά κλισέ: “Μύλος”, “ασύμμετρες εξελίξεις”, “βγήκαν άγρια τα μαχαίρια” και λοιπές δραματοποιημένες περιγραφές. Όχι άδικα.

Στην Χαριλάου Τρικούπη, το κλίμα είναι εκτηκτικό όπερ αποτυπώνεται και στις δημόσιες παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που δείχνουν στον Νίκο Ανδρουλάκη το κόκκινο λαμπάκι της εξόδου.

Τελευταία και πιο βαρύνουσα εξέλιξη για τα μετέπειτα, ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, με την οποία επιβεβαιώθηκε το σούσουρο μηνών: Ο νέος Δήμαρχος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Δήμο , έξι μήνες πριν, είναι έτοιμος να κατέβει στην κούρσα διαδοχής, όπως καταδεικνύει η πρόσφατη παρέμβασή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή, με την οποία καλεί τον νυν πρόεδρο του κόμματος να στήσει εσωκομματικές κάλπες, τάχιστα.

Σκάκι

Η κίνηση Δούκα προδήλως αποτελεί τη θρυαλλίδα των εξελίξεων: Τα πιόνια μετά το “παρών” του, είναι έτοιμα να μπουν στη σκακιέρα της επόμενης μέρας.

Με εξαίρεση τους Παναγιώτη Δουδωνή, Μάντζο και Γλαβίνα, δεν υπάρχουν άλλα στελέχη που να υπερασπίζονται δημόσια τον νυν πρόεδρο του Κινήματος. Πλήθος άλλων αντίθετα, με απανωτές δηλώσεις τους δημόσια και μάλιστα πριν γίνει συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, έχουν πάρει καθαρή θέση αμφισβήτησής του.

Σε ό,τι αφορά τον Χάρη Δούκα, εάν οι εξελίξεις δεν τρέξουν ραγδαία, τότε επισήμως την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην δελφινομαχία, θα την ανακοινώσει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, στις 30 Ιουνίου.

Προσεχώς θα φανεί κατά πόσο το “παρών” του Χάρη Δούκα διαμορφώνει τους σχεδιασμούς ενός εκάστου που ενδιαφέρεται για την ηγεσία. Σημειώνεται ότι “φλερτάρουν” με το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, βάσει δημόσιων τοποθετήσεών τους αλλά και παρασκηνιακών , οι : Παύλος Γερουλάνος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Νίκος Παπανδρέου , ενδεχομένως και άλλοι. 

Ένα σενάριο, φέρνει την υποψηφιότητα Δούκα να συσπειρώνει δυνάμεις από τους παραπάνω αναφερόμενους μνηστήρες, με αποτέλεσμα τινές εξ αυτών να “αποσυρθούν” από τις αρχηγικές φιλοδοξίες τους, υπέρ του.

Ενεργό ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες και εκτιμήσεις, είναι και το ακριβώς αντίθετο σενάριο: Η υποψηφιότητα Δούκα να μην μεταβάλλει δραματικά την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για καθόλου ευάριθμους, υποψηφίους για τον πασοκικό θώκο.

Ανδρουλάκης “σηκώνει” το γάντι

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για την ώρα μόνο μέσω διαρροών έχει τοποθετηθεί στις εξελίξεις. Στον Ο. Κωνσταντινόπουλο που πρώτος έσυρε τον χορό της αμφισβήτησης με την πρότασή του για στήσιμο κάλπης και δη γρήγορα, η Χαριλάου Τρικούπη είχε απαντήσει: Θα γίνουν όλα βάσει του καταστατικού. Δηλαδή, εκλογές το 2025.

Στο κλίμα αυτό της γενικευμένης αμφισβήτησής του πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικώς δεδομένο ότι δεν μπορεί επί μακρόν να “κωφεύει”.

Εξ ου και την Παρασκευή, έγινε “μύλος” σεναρίων μέσω αντιφατικών διαρροών : “Ο Ανδρουλάκης ανακοινώνει ότι θα πάει σε εσωκομματικές εκλογες τον Ιούλιο” και την ίδια στιγμή, η αντίθετή της: ” Δεν πρόκειται να ανακοινώσει τίποτα ο πρόεδρος εκτός κομματικών Οργάνων”.

Απόψε ο κ. Ανδρουλάκης παραχωρεί την πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Βάσει της Χαριλάου Τρικούπη, ούτε απόψε θα “ανοίξει τα χαρτιά” του για το πώς προτίθεται να κινηθεί.

Ακολουθεί την Τετάρτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την αποτίμηση του ευρωεκλογικού αποτελέσματος, όπου εκεί – δεδομένου ότι πρόκειται για “θεσμική” μάζωξη σε κομματικό περιβάλλον, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις για τις διαδικασίες της διαδοχής.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη σε κάθε περίπτωση, παραπέμπουν για ξεκαθάρισμα του τοπίου, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, στις 30 Ιουνίου.

Εκτός… απροόπτου. Το οποίο , βάσει του πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις με την πλημμύρα της αμφισβήτησης του νυν προέδρου, δεν μοιάζει και τόσο απρόοπτο.

 

πηγή capital.gr

 

 

Διαβάστε επίσης