Αρχική Εκκλησία Πατριάρχης Θεόδωρος: Ευχαριστίες προς την Ελλάδα για τη στήριξη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Πατριάρχης Θεόδωρος: Ευχαριστίες προς την Ελλάδα για τη στήριξη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Από antwnio

Την ευγνωμοσύνη του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και όλη την Ελλάδα για τη στήριξη που παρέχει προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εξέφρασε ο πατριάρχης Θεόδωρος, στο πρόσωπο του γγ Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος παρευρέθη χθες στην πανήγυρη μίας από τις ιστορικότερες εκκλησίες του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην περιοχή της Ιμπραημίας.

«Εδώ ήταν η καρδιά του Ελληνισμού. Σαν απόψε, τα παλαιά χρόνια, πάνω από τριάντα χιλιάδες έρχονταν από νωρίς για να συνεορτάσουν το μεγάλο γεγονός», τόνισε ο πατριάρχης Θεόδωρος, εκφράζοντας τη συγκίνησή του για την αγάπη των Αλεξανδρινών για τον τόπο τους.

«Με συγκινεί που όταν συναντώ τους Αιγυπτιώτες μού λένε με δακρυσμένα μάτια ότι εμείς έχουμε γεννηθεί στην Ιμπραημία και ότι στον ναό των Ταξιαρχών βαπτιστήκαμε», επεσήμανε ο Αλεξανδρινός προκαθήμενος και προσέθεσε: «Όλα είναι ιστορικά όσα βρίσκονται εδώ: Τα μανουάλια, τα στασίδια, οι εικόνες, τα πάντα μιλάνε για μία ιστορία που είναι παρούσα και σήμερα και αύριο».

Μιλώντας για τη φιλόξενη χώρα της Αιγύπτου, ο πατριάρχης Θεόδωρος υπογράμμισε: «Θέλω να είστε ήσυχοι ότι ζούμε εδώ στην ειρηνική χώρα της Αιγύπτου, όπου μας αγαπάνε και τους αγαπάμε. Μας υποστηρίζουν και θα τους υποστηρίξουμε όπου το χρειαστούν, γιατί συνταξιδεύουμε μαζί στον ειρηνικό κόσμο της Μεσογείου Θαλάσσης. Σε αυτήν τη μοναξιά της πανδημίας, υπάρχουν φίλοι, υπάρχει η Ελλάδα μας, υπάρχει η πατρίδα μας, υπάρχουν τα σχολεία μας, υπάρχει πάνω από όλα η ανθρωπιά και η λεβεντιά της ελληνικής ψυχής. Έχουμε μία όμορφη, ευλογημένη πατρίδα».

Τέλος, απευθυνόμενος στον γγ Αποδήμου Ελληνισμού ανέφερε: «Η ευχή του θείου σας, Γενναδίου Χρυσουλάκη, που τίμησε το Πατριαρχείο και την Εκκλησία μας, να σας συνοδεύει κύριε γενικέ γραμματέα του Αποδήμου Ελληνισμού και της Δημόσιας Διπλωματίας».

Στον πανηγυρικό εσπερινό παραβρέθηκαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Κοτσιώνης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ανδρέας Βαφειάδης, ο γγ του πρεσβυγενούς παροικιακού οργανισμού, Δημήτρης Κάβουρας και άλλοι επίσημοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης