Αρχική Ελλαδα Ρόμπερτ Μενέντεζ: Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, θα είναι ισχυροί ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, θα είναι ισχυροί ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων

Από antwnio

Την διαβεβαίωση ότι το Κογκρέσο θα διασφαλίσει ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, θα είναι ισχυροί ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων, έδωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Όπως είπε χαρακτηριστικά:  “πρώτα από όλα η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνει από μόνη της. Το ΝΑΤΟ, όμως, λειτουργεί με ομοφωνία και αυτό σημαίνει ότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τουρκία έχουν λόγο.

Ένα πράγμα που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που μπορεί να γίνουν, θα διασφαλίσουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ- όπως η Ελλάδα, που  συμμερίζονται τις αξίες μας και ενεργούν με τρόπο που αναδεικνύει αυτές τις αξίες- θα είναι ισχυροί ανεξαρτήτως άλλων εξελίξεων. Θα δούμε, λοιπόν, τι θα προτείνει,  εάν προτείνει κάτι, η κυβέρνηση για αυτό το θέμα. Φυσικά, το βέτο μου στα F-16 για την Τουρκία δεν είναι κάτι που είναι γραμμένο στο νόμο. Είναι  ένας άγραφος κανόνας.

Εάν η κυβέρνηση επιλέξει να  παρακάμψει το βέτο, εγώ θα αντιδράσω και θα υπάρξουν συνέπειες με όσα μπορώ να κάνω. Μπορούν να παρακάμψουν το βέτο. Επομένως, πρέπει να διασφαλίσω ότι οι πραγματικοί μας εταίροι, όπως η Ελλάδα, θα βρίσκονται σε καλή θέση ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την Τουρκία.

Έχω συζητήσει με τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν τη σημασία της Ελλάδας και το ότι είναι ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που είναι αξιόπιστος και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψιν στους υπολογισμούς τους,  είχα μια σύντομη συζήτηση και με τον Τζέικ Σάλιβαν“. Σε ερώτηση αν έχει έρθει η αμερικανική κυβέρνηση ένα βήμα πιο κοντά στην θέση του Κογκρέσου για δικλείδες ασφαλείας για τα F-16, ο κ Μενεντεζ είπε ότι πιστεύει πως αυτό έχει συμβεί.

πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης