Αρχική Κοινωνια Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια: Πανικός στο Μαντούδι, μαθητές και κάτοικοι στους δρόμους – “Φοβάμαι πως θα έχουμε πολλές ζημιές”

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια: Πανικός στο Μαντούδι, μαθητές και κάτοικοι στους δρόμους – “Φοβάμαι πως θα έχουμε πολλές ζημιές”

Από antwnio

Πανικός επικράτησε στο Μαντούδι Εύβοίας μετά τον ισχυρό σεισμό τον 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή.

Κάτοικοι αλλά και μαθητές έχουν βγει στου δρόμους αυτή την ώρα, όπως ανέφερε στο evima.gr o αντιδήμαρχός Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρας, «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

Φοβάμαι πως θα έχουμε πολλές ζημιές, είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Καντζούρας ανέφερε ότι «τα παιδιά έχουν βγει από τα σχολεία σε όλα τα χωριά, ο κόσμος έχει βγει έξω. Η περιοχή έχει παλιά κτήρια αρκετά. Πρώτα κοιτάμε τα σχολεία. Θα ειδοποιηθούν οι καθηγητές σε λίγο να φύγουν τα παιδιά, να πάνε σπίτια τους», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 3,7 Ρίχτερ και ένας ακόμη 2,6 Ρίχτερ.

«Δεν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί από τον σεισμό στην Εύβοια», λέει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί, δεν υπάρχουν ζημιές σε κτίρια, έχουν σημειωθεί ζημιές σε καταστήματα, έπεσαν ράφια κλπ και έχουμε κάποιες καταπτώσεις σε δρόμους κοντά στο επίκεντρο, στο χωριό Προκόπι και Πήλι», είπε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΙ σχετικά με τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αθήνα.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «στην ανατολική Εύβοια έχει κλείσει ο δρόμος στην περιοχή Κακιά Σκάλα».

Λέκκας: Πιθανόν να είναι η οροφή – Η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς

Για το σεισμό στην περιοχή Μαντουδίου – Λίμνης, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

Διαβάστε επίσης