Αρχική Διεθνη Νεα Σουηδία: Η πόρτα του ΝΑΤΟ δεν έχει κλείσει παρά τη διαμάχη με την Τουρκία

Σουηδία: Η πόρτα του ΝΑΤΟ δεν έχει κλείσει παρά τη διαμάχη με την Τουρκία

Από antwnio

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, παρά τη συνεχιζόμενη διαμάχη με την Τουρκία.

“Υπάρχει πιθανότητα, αδιαμφισβήτητα”, δήλωσε ο Κρίστερσον στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα. Αν και δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα σε αυτό, είπε ότι ελπίζει ότι “θα συμβεί το συντομότερο δυνατό”.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην υποστήριξη της χώρας του για ένταξη στη Συμμαχία, μετά το κάψιμο του Κορανίου από έναν ακροδεξιό κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία δεν είπε ποτέ ρητά ότι η πόρτα έχει κλείσει τελείως για τη Σουηδία, είπε ο Κρίστερσον στο ΤΤ. Αυτή ήταν και η εντύπωση που δίνουν οι γύροι συνομιλιών με την Τουρκία από το περασμένο καλοκαίρι, είπε.

“Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πού βρισκόμαστε στη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για τον τελικό στόχο της διαδικασίας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κρίστερσον επεσήμανε επίσης την πίεση που θα ασκηθεί στην Τουρκία από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του ΝΑΤΟ. “Αλλά είναι η Τουρκία που παίρνει την τουρκική απόφαση και κανείς άλλος”.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ πέρυσι. Μέχρι στιγμής 28 από τις 30 χώρες της Συμμαχίας έχουν εγκρίνει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών, με την Ουγγαρία και την Τουρκία να μην τις έχουν επικυρώσει ακόμη.

“Αυτό θα ήταν πολύ κακό για την ασφάλεια της Σουηδίας αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον απολύτως αναγκαίο”, είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι τώρα το θέμα είναι να αποκλιμακωθεί η “τεταμένη κατάσταση” και ότι είναι “έτοιμος να μιλήσει με τον Ερντογάν ανά πάσα στιγμή”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, έδωσε έναν απαισιόδοξο τόνο νωρίτερα σήμερα.

Οι τριμερείς συναντήσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία “δεν θα έχουν κανένα νόημα σε αυτό το κλίμα”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η Σουηδία πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου χωρίς να διευκρινίσει πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες.

Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι υποστηρίζουν ομάδες τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές και ζητά να εκδώσει ορισμένους υπόπτους, μεταξύ άλλων αιτημάτων.

Διαβάστε επίσης