Αρχική Κοινωνια Στα Χανιά το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον (video)

Στα Χανιά το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον (video)

Από antwnio

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης “Όμικρον” στην χώρα μας. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες για Κρητικό, άνδρα, ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Ο έλληνας επιχειρηματίας σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ηρακλείου, ήταν εμβολιασμένος και είχε πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα τεστ πριν το ταξίδι του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος λίγες ημέρες μετά την άφιξή του, εμφάνισε συμπτώματα που τον ώθησαν να κάνει την περασμένη Δευτέρα rapid test που βγήκε θετικό. Επανέλαβε τον έλεγχο με μοριακό τεστ σε ιδιωτικό κέντρο στα Χανιά. Και αυτό ήταν θετικό και αμέσως ειδοποιήθηκε το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Δείγμα εστάλη για περαιτέρω ειδικό μοριακό έλεγχο, ο οποίος σήμερα τα ξημερώματα επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Ο άνδρας, όπως και το στενό του περιβάλλον, έχουν τεθεί σε καραντίνα. Εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Από τους πρώτους δειγματοληπτικούς ελέγχους στο περιβάλλον του δεν έχουν προκύψει ύποπτα για τη μετάλλαξη Όμικρον κρούσματα.

O πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, κατά την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον κορονοϊό, που έγινε από κοινού με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση των επαφών του “ασθενή 0” και όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον ασθενή ελέγχονται καθημερινά με τεστ. Επίσης ανέφερε ότι ο ασθενής παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και παραμένει σε καραντίνα. Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα της Όμικρον, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι, βάσει δεδομένων από τη Νότια Αφρική, φαίνεται να είναι αυξημένη αλλά δεν απέχει πολύ από το στέλεχος Δέλτα.

Μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ 1, ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και εξωκυττάριου χώρου του Πανεπιστημίου της Κρήτης Αλ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος ανακάλυψε την μετάλλαξη Όμικρον στο δείγμα του ασθενή, είπε πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει γνωστό αν κάποια από τις επαφές του ασθενούς εμφανίσει την μετάλλαξη του ιού. Όπως είπε, συνεργεία του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν κι άλλους ελέγχους στις επαφές του επιχειρηματία από τα Χανιά, ώστε να υπάρξει άμεσος εντοπισμός πιθανής μόλυνσης σε άλλα άτομα.

“Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, την Δευτέρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το θετικό δείγμα, μπήκε αμέσως για γονιδιωματική ανάλυση και τα ξημερώματα της Πέμπτης είχαμε το αποτέλεσμα. Είναι εκπληκτικά γρήγορο για τα δεδομένα της Ελλάδας και πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που λειτουργεί αυτό το σύστημα στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης“, σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο επιτήρησης της πανδημίας στο νησί, επιδρώντας καταλυτικά στην αντιμετώπισή της.

Μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ν. Τζανάκης είπε πως ο ιός διανύει ορισμένες ημέρες μέχρι την επώασή του και γι αυτό δεν είχε ανιχνευτεί στα τεστ που είχε πραγματοποιήσει ο ασθενής πριν ξεκινήσει για το ταξίδι του, τα οποία ήταν αρνητικά. Πρότεινε οι ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες ύποπτες για την μετάλλαξη Όμικρον να κάνουν και μοριακό PCR τεστ, ώστε να ανιχνεύεται με μεγαλύτερη ακρίβεια πιθανή μόλυνση από την μετάλλαξη Όμικρον.

 

ertnews.gr

Διαβάστε επίσης