Αρχική Διεθνη Νεα Στις κάλπες σήμερα οι Γάλλοι για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών – Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση

Στις κάλπες σήμερα οι Γάλλοι για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών – Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση

Από antwnio

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή οι Γάλλοι, για τον δεύτερο γύρο των ιστορικής σημασίας βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ακροδεξία θα επικρατήσει αλλά χωρίς να καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για τις έδρες.

Αυτό δείχνει η τελευταία δημοσκόπησης της εταιρίας Elabe. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν θα είναι ο νικητής των εκλογών στη Γαλλία, ωστόσο το κόμμα της Λε Πεν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να έχουν από 200 ως 230 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και άλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 165 ως 190 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν, Μαζί, η οποία, από τις 245 έδρες που είχε το 2022, θα κυμανθεί ανάμεσα στις 120 και τις 140 έδρες.

Τέλος, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους, θα έχουν από 35 έως 50 έδρες.

Εξάλλου από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι σε περίπτωση αναμέτρησης ενός αριστερού υποψηφίου κι ενός ακροδεξιού, ο ένας στους δύο της παράταξης Μακρόν θα απείχε από την ψηφοφορία, ενώ το 32% θα ψήφιζε υπέρ του αριστερού υποψηφίου και το 18% υπέρ του ακροδεξιού.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση αναμέτρησης ενός υποψηφίου της παράταξης Μακρόν κι ενός ακροδεξιού υποψηφίου, το 62% από αυτούς που στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει αριστερά θα ψήφιζε στο δεύτερο γύρο τον υποψήφιο της παράταξης Μακρόν, το 32% θα επέλεγε την οδό της αποχής και μόνο το 16% θα επέλεγε τον ακροδεξιό υποψήφιο.

Τέλος, αναφορικά με το ερώτημα ποιο κόμμα θα θέλατε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, το 33% των ερωτηθέντων απάντησε ο Εθνικός Συναγερμός, έναντι 24% που επέλεξε το Λαϊκό Μέτωπο, 18% που επέλεξε την παράταξη Μακρόν, ενώ ο ένας στους τέσσερις Γάλλους απάντησε «κανένας από αυτούς».

Διαβάστε επίσης