Αρχική Ελλαδα Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ ο Χρ. Σταϊκούρας

Στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ ο Χρ. Σταϊκούρας

Από antwnio

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), υπό τη βελγική Προεδρία.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί ο νομοθετικός φάκελος για την κατανομή της σιδηροδρομικής χωρητικότητας, που αφορά στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του σιδηροδρομικού δικτύου της ΕΕ, με γνώμονα τη βελτίωση της αποδοτικότητας του σιδηροδρόμου σε όρους κόστους, χρόνου διαδρομής και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Παράλληλα, θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια και στο τι πρέπει να κάνει η ΕΕ προκειμένου, αφενός να μειώσει δραστικά τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους της αφετέρου να καταγράψει καλύτερα τις επιδόσεις της, ώστε να δρομολογήσει αποτελεσματικά τις πολιτικές της.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η συμμετοχή του κ. Σταϊκούρα στο γεύμα εργασίας των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, όπου θα διερευνηθούν οι προτεραιότητες της επόμενης Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Περιόδου, σε όρους πολιτικής μεταφορών, νομοθετημάτων στον τομέα, και επενδύσεων που θα απαιτηθούν. Άλλωστε, δεδομένης της επικέντρωσης σε ένα σύστημα μεταφορών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί μετατόπιση των μεταφορών (modal shift) σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, με ήπιες δράσεις αλλά και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, θα εξεταστεί σειρά νομοθετημάτων που αφορούν οδικές και διατροπικές μεταφορές ως προς την πρόοδό τους, με έμφαση στην Οδηγία για τα βάρη και τις διαστάσεις οχημάτων, την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις συνδυασμένες μεταφορές και την πρόταση κανονισμού για τα δικαιώματα επιβατών στο πλαίσιο πολυτροπικών ταξιδιών.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο Έλληνας υπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με ομολόγους του κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και με Ευρωπαίους αξιωματούχους για την προβολή και προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Διαβάστε επίσης