Αρχική Ελλαδα Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Στόχος η διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Στόχος η διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο

Από antwnio

Για ένα σύντομο, καθώς δεν θα περιλαμβάνει διανυκτέρευση, αλλά σημαντικό ταξίδι στην Άγκυρα ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Δευτέρα, που θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Τούρκου ηγέτη στην Αθήνα.

Η απόφαση της Αγκυρας, λίγο πριν από τη συνάντηση, να μετατρέψει την ιστορική Μονή της Χώρας σε τζαμί αλλά και η επιμονή στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» δείχνουν πως παρά τα βήματα προόδου στις σχέσεις των δύο χωρών, η Αγκυρα δεν υποχωρεί από τις κεντρικές της θέσεις. Αυτό έθιξε και ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη, κατά την οποία σημείωσε πως δεν έχει «αυταπάτες» ότι η Τουρκία έχει μετακινηθεί από τις βασικές της θέσεις. «Ούτε εμείς έχουμε μετακινηθεί όμως», πρόσθεσε με νόημα. Για το Μέγαρο Μαξίμου τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως οι δύο πλευρές πρέπει να κόψουν τους διαύλους. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε δύο άξονες κατά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν.

Οι τρεις πυλώνες

Ο πρώτος άξονας θα περιλαμβάνει τους τρεις πυλώνες στους οποίους έχουν γίνει βήματα προόδου τελευταία και είναι οι εξής:

  1. Αρχικά έχει επιτευχθεί «ηρεμία στο πεδίο», δηλαδή δεν γίνονται παραβιάσεις και υπερπτήσεις και επικρατεί νηνεμία στο Αιγαίο, κάτι που πριν από τρία χρόνια έμοιαζε δύσκολο. Στόχος είναι αυτό το σκηνικό να διατηρηθεί.
  2. Η συμφωνία για βίζα εξπρές, που επιτρέπει σε Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται εύκολα 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που έχει βελτιώσει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Στα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα θα εστιάσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα εκφράσει στον Τούρκο πρόεδρο και την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

  1. Σημαντικά είναι τα επιτεύγματα στο πεδίο της μετανάστευσης, καθώς τα βήματα προόδου που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα έχουν φέρει μεγάλη μείωση στις μεταναστευτικές ροές. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως τα παραπάνω θετικά βήματα θα τονίσει ο πρωθυπουργός ως απτό παράδειγμα πως η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών είναι εφικτή παρά τις διαφωνίες, και μπορούν να ωφελήσουν τόσο την Αθήνα όσο και την Αγκυρα. «Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για βήματα προόδου, όχι όμως για “κεκτημένα”, που είναι μια πιο βαριά λέξη», λέει κυβερνητική πηγή σκιαγραφώντας το κλίμα.

Ειλικρινής συζήτηση

Την ίδια ώρα, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης –και αυτός είναι ο δεύτερος άξονας– θα εκφράσει «την έντονη δυσαρέσκειά» του για τη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε τζαμί. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί και είναι υπό αίρεση είναι εάν αυτό θα γίνει on air ή στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν έχω καμία δυσκολία να του μεταφέρω τη δυσαρέσκειά μου αν θεωρώ ότι έχουν ξεπεραστεί από την Τουρκία κάποια αυτονόητα», είπε ο ίδιος στην τελευταία του συνέντευξη.

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν στην «Κ» πως ο πρωθυπουργός είναι της λογικής της ειλικρινούς συζήτησης, υπογραμμίζοντας πως αυτό που ενοχλεί την ελληνική πλευρά θα τίθεται ευθέως ώστε να μη ναρκοθετείται «ό,τι θετικό έχει χτιστεί έως σήμερα».

Με στόχο την επιβεβαίωση

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως το ταξίδι ολίγων ωρών στην πρωτεύουσα της Τουρκίας δεν θα έχει κάποια «είδηση», αλλά αποτελεί ουσιαστικά «ένα ταξίδι επιβεβαίωσης» πως οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να πάνε καλύτερα και ότι ακόμη «και αν διαφωνούμε πρέπει να συζητάμε». Ενδεικτικό της προσέγγισης που έχει η ελληνική πλευρά είναι πως τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν εκτός από το δίδυμο του υπουργείου Εξωτερικών, τον κ. Γεραπετρίτη και την κ. Παπαδοπούλου, και ο υφυπουργός κ. Φραγκογιάννης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης