Αρχική Διεθνη Νεα Τσεχία και Σλοβακία απαγόρευσαν την είσοδο σε ανεμβολίαστους σε παμπ και δημόσιες υπηρεσίες

Τσεχία και Σλοβακία απαγόρευσαν την είσοδο σε ανεμβολίαστους σε παμπ και δημόσιες υπηρεσίες

Από antwnio

Tην είσοδο ανεμβολίαστων σε παμπ και δημόσιες υπηρεσίες ύστερα από αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που γέμισαν τις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, με τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά να αφορούν μη ανοσοποιημένους πολίτες απαγόρευσαν η Τσεχία και η Σλοβακία.

Οι δύο γειτονικές χώρες της κεντρικής Ευρώπης υιοθέτησαν τα νέα μέτρα την περασμένη εβδομάδα, ένα βήμα πίσω από την Αυστρία που πρώτη όρισε περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους αλλά επέβαλε πλήρες lockdown από σήμερα.

Η τσεχική κυβέρνηση ανέπτυξε στρατιώτες για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία που υφίστανται πιέσεις –που συνολικά νοσηλεύουν πάνω από 700 ανθρώπους σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Αργότερα σήμερα η κυβέρνηση αναμένεται να συζητήσει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο της οποίας θα μπορεί να δώσει εντολή σε φοιτητές ιατρικής να βοηθήσουν το υγειονομικό προσωπικό.

Τα νέα μέτρα στην Τσεχία θα επιτρέπουν μόνο σε έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την COVID-19 εντός του τελευταίου εξαμήνου να επισκέπτονται εστιατόρια, ξενοδοχεία, υπηρεσίες ή δημόσιες εκδηλώσεις, όπως αθλητικοί αγώνες.

Εκπρόσωποι των γιατρών είπαν ότι οι ενέργειες αυτές έχουν περιορισμένο αντίκτυπο και υιοθετούνται με μεγάλη καθυστέρηση. «Ως Ιατρικό Επιμελητήριο, ζητούμε την άμεση εφαρμογή μέτρων που έχουν γίνει γνωστά ως lockdown», δήλωσε ο επικεφαλής του επιμελητηρίου Μίλαν Κούμπεκ στην τσεχική τηλεόραση. «Ζητούμε την άμεση εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, τους εργαζομένους στις κοινωνικές υπηρεσίες και το συστήνουμε και για την εκπαίδευση».

Στην Τσεχία, η νέα αύξηση καταγράφεται ενώ η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας ύστερα από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις είπε ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας στην εκ νέου επιβολή πλήρους lockdown. Η εισερχόμενη κυβέρνηση έχει επίσης καταφερθεί κατά των lockdowns, και ειδικά το κλείσιμο των σχολείων.

Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί διαδήλωση κατά της όποιας μορφής lockdown έξω από το Κάστρο της Πράγας.

Σε μεγάλα τμήματα της Σλοβακίας, η κυβέρνηση έδωσε εντολή σε εστιατόρια να σταματήσουν να σερβίρουν καθήμενους πελάτες και να προσφέρουν μόνο γεύματα σε πακέτο, ενώ παράλληλα περιόρισε την πρόσβαση ανεμβολίαστων σε υπηρεσίες.

Με το να επικεντρώνονται οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους, οι κυβερνήσεις Τσεχίας και Σλοβακίας ελπίζουν να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού, που υστερούν του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου περίπου το 70% του συνολικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Η Σλοβακία έχει το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στο ευρωπαϊκό μπλοκ, με 46,8%, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων (ECDC), ενώ το 60% των Τσέχων έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης