Αρχική ΚοινωνιαΟικονομία Άνω των 7 ευρώ οι τιμές παραγωγού στα αμνοερίφια, λίγα τα βαριά αρνιά τις γιορτές

Άνω των 7 ευρώ οι τιμές παραγωγού στα αμνοερίφια, λίγα τα βαριά αρνιά τις γιορτές

Σε αρκετά καλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στα αμνοερίφια, όμως οι επιβαρύνσεις από τις τροφές είναι τεράστιες, το ίδιο και τα ανοίγματα των μονάδων.

Από antwnio

Σε αρκετά καλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές στα αμνοερίφια, όμως οι επιβαρύνσεις από τις τροφές είναι τεράστιες, το ίδιο και τα ανοίγματα των μονάδων.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερα ικανή προσφορά, οι τιμές παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού δήμου Τυρνάβου, κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης: «στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου υπάρχει αρκετή κινητικότητα και φεύγουν για σφαγείο πολλά ζώα, αφού υπάρχει ζήτηση. Όσον αφορά στις τιμές, το σφάγιο αρνάκι πιάνει 6,5 ευρώ το κιλό, το κατσικάκι λίγο πάνω ή λίγο κάτω των 6,5 ευρώ το κιλό. Το πρόβατο πληρώνεται στον παραγωγό 4 με 4,5 ευρώ ανά κιλό και τέλος οι γίδες σφάζονται προς 2 και 2,5 ευρώ το κιλό».

Από την πλευρά της, η κα Μαρία Καραντάνη, κτηνοτρόφος από τα Καλάβρυτα τόνισε στον ΑγροΤύπο πως οι τιμές για τα αρνάκια παίζουν στα επίπεδα των 6,8 με 7 ευρώ το κιλό στο σφαγείο.

Στον Αλμυρό, στη Μαγνησία, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Τόπας που είναι και αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, η τιμή (σφάγιο) στα αμνοερίφια κυμαίνεται γύρω στα 6,8 ευρώ το κιλό αυτές τις ημέρες.

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος, τις προηγούμενες ημέρες έγιναν πράξεις στα 7,20 ευρώ όσον αφορά στα αρνάκια. Η ζήτηση καταγράφεται μεγάλη στις εγκαταστάσεις σφαγείων της περιοχής, όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους και πολλοί έμποροι και μεσίτες από άλλες περιοχές της χώρας. Αλλά και στην περιοχή της Εύβοιας, στα επίπεδα των 7 ευρώ το κιλό έσφαζαν τα κατσικάκια οι κτηνοτρόφοι.

Ελάχιστα είναι τα διαθέσιμα για σφαγή ζώα εκτιμά, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, καθώς όπως λέει δεν γέννησαν πολλά τον Αύγουστο και ως εκ τούτου θα υπάρχει δυσκολία την περίοδο των Χριστουγέννων να βρει κανείς βαριά αρνιά. Σύμφωνα με τον ίδιο γενικά οι τιμές είναι υψηλές, πάνω από 7 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια.

Οι τιμές στην Κρήτη

Στο νομό Λασιθίου δραστηριοποιείται ο Γιάννης Μπρόκος, έμπειρος κτηνοτρόφος με μια αρκετά μεγάλη εκμετάλλευση και ο οποίος όπως μας λέει σφάζει 1.000 ζώα κατ’ έτος. Σύμφωνα με όσα είπε στον ΑγροΤύπο: «αυτές τις ημέρες δεν κάνω σφαγές, όμως τις έχω προγραμματίσει για την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι τιμές εξ όσων γνωρίζω είναι στα επίπεδα των 5,5 με 6 ευρώ το κιλό για το αρνάκι και το κατσικάκι, όμως σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν, για να καλύψουμε τα δυσθεώρητα κόστη μας. Κόστη, που έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με τις τσουχτερές τιμές των ζωοτροφών. Ενδεικτικά, να σας αναφέρω πως τέτοια εποχή πέρσι τα τριφύλλια από αποθήκη τιμώνταν 30 λεπτά και φέτος 40 λεπτά. Θεωρώ ότι είμαστε από τις πιο αδικημένες περιπτώσεις εμείς οι κτηνοτρόφοι. κι αυτό γιατί καμία κυβέρνηση, διαχρονικά, δεν μας έχει στηρίξει με βάση όσα προσφέρουμε. Ειδικά εμάς, τους πραγματικούς κτηνοτρόφους. Αντ’ αυτού βλέπουμε να ενισχύονται κατ’ επανάληψη διάφοροι επιτήδειοι. Έχω ένα κοπάδι γύρω στα 500 ζώα και σφάζω 1.000 και ζώα κάθε χρόνο. Αν το κράτος είχε συνδέσει την παραγωγή την πραγματική με την επιδότηση, θα είχε παταχθεί κάθε μορφής, φοροαποφυγή. Χρειάζονται αλλαγές και κανένας δεν τις κάνει».

πηγή agrotypos.gr

Διαβάστε επίσης