Αρχική Ελλαδα Έκλεισε τον δίαυλο επικοινωνίας ο Ερντογάν — Αθήνα: «Άμυνά μας το Διεθνές Δίκαιο»

Έκλεισε τον δίαυλο επικοινωνίας ο Ερντογάν — Αθήνα: «Άμυνά μας το Διεθνές Δίκαιο»

Από antwnio

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ ότι πρέπει να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε με θόρυβο την πόρτα του διαλόγου. «Δεν θα ξανασυναντηθώ με Έλληνες πολιτικούς, δεν υπάρχει για μένα Μητσοτάκης» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και εκτόξευσε νέες απειλές:

«Η Ελλάδα από δω και μπρος ας φροντίσει μόνη τον εαυτό της» δήλωσε. «Άμυνά μας είναι το Διεθνές Δίκαιο» παρατήρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία, την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνιζε πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να προστατεύονται.

«Η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας».

Ο πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε: «Η συνάντηση Ευρωπαϊκή Ένωσης – ΝΑΤΟ, είμαι βέβαιος ότι θα στείλει ακόμα πιο ηχηρά τα μηνύματα της αποφυγής των οποιοδήποτε προκλήσεων».

Την ώρα που ο πρωθυπουργός συναντιόταν με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε εμμέσως πλην σαφώς ακόμα μια προσωπική επίθεση εναντίον του, γκρεμίζοντας ξανά κάθε γέφυρας μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας.

«Είπαμε ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους αν δεν είναι μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός. Έχουμε διακόψει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας, δεν θα κάνουμε τη συνεδρίαση του συμβουλίου υψηλού επιπέδου με την Ελλάδα. Ας φροντίσει η Ελλάδα τον εαυτό της από εδώ και πέρα» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Λύση χωρίς αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων δεν υπάρχει

Η Αθήνα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Άγκυρα στην ολισθηρή επιλογή των προκλήσεων ήταν αργότερα η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΝΟΔΕ Κύπρου.

«Δεν παρασυρόμαστε από εύκολες ρητορικές εξάρσεις που πολλές φορές γίνονται για να αντιμετωπιστούν τα εσωτερικά προβλήματα της γειτονικής χώρας» δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Την πάγια θέση ότι λύση του Κυπριακού χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων από το κυπριακό έδαφος δεν πρόκειται να υπάρξει επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την επιτροπή Κατεχόμενων Δήμου του νησιού.

Σε παράλληλο επίπεδο, ο Ακάρ από τις Βρυξέλλες κατηγόρησε μεν την Ελλάδα ότι υπερ-εξοπλίζεται, εμφανιζόμενος όμως ανοικτός σε συνομιλίες: «Πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματά μας συνομιλώντας και υπάρχουν τρεις τρόποι, ο ένας είναι οι διερευνητικές, ο άλλος είναι η συμφωνία απεμπλοκής και υπάρχουν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Σαφές μήνυμα Δένδια

Η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική δύναμη, αλλά πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα, υπενθύμισε ο Νίκος Δένδιας, δείχνοντας ξανά την Άγκυρα ως υπαίτια της έντασης.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας. Εμείς επιθυμούμε πάντοτε μείωση της έντασης, επιθυμούμε πάντοτε να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Όμως για να είμαστε σαφείς: Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε τις θέσεις μας και τα εθνικά μας συμφέροντα».

Των φαινομενικά διαλλακτικών δηλώσεων Ακάρ είχε προηγηθεί νέο μήνυμα της Ουάσινγκτον κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού και υπέρ της διπλωματίας.

Νέο μήνυμα της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα

Ο εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρμεντ, Νεντ Πράις ανέφερε: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Η εθνική ενότητα είναι η καλύτερη απάντηση τις τουρκικές προκλήσεις δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας: «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις με όσες διαφορές έχουμε, στο ζήτημα αυτό έχουμε απόλυτη ταύτιση. Στο ζήτημα δηλαδή ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

30 χρόνια συμπληρώνονται από την πτώση του ελληνικού Mirage έπειτα από σκληρή αερομαχία πάνω από τον Άη Στράτη και το θάνατο του ήρωα αεροπόρου ιπτάμενου Νικόλαου Σιαλμά.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: «Η θυσία του υποσμηναγού Σιαλμά αποτελεί για όλους υπόμνηση, περισυλλογή ευγνωμοσύνης, καθώς και υπόμνησης του ημέτερου καθήκοντος».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23-24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 5 Ιουλίου στο Στρασβούργο είναι τα επόμενα ορόσημα της ελληνικής διπλωματίας.

πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης