Αρχική Διεθνη Νεα Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η κυβέρνηση Ντράγκι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η κυβέρνηση Ντράγκι παρά την ψήφο εμπιστοσύνης

Από antwnio
Ολοταχώς προς παραίτηση ο Ιταλός πρωθυπουργός • Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά όχι από τρία κόμματα της κυβέρνησής του • Επικρατέστερο σενάριο οι πρόωρες εκλογές στη χώρα.

Πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία και σενάρια πρόωρων εκλογών, στον απόηχο της ψηφοφορίας στη Γερουσία που βρήκε μεν τον Μάριο Ντράγκι «νικητή», αλλά χωρίς τη στήριξη τριών από τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνησή του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 95 ψήφους υπέρ του έναντι 38 κατά, ωστόσο, από τη διαδικασία απείχαν το Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια, έπειτα από μια εκρηκτική συνεδρίαση. Από τους 192 παρόντες βουλευτές ψήφισαν οι 133. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.

Αύριο ανάλογη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στη Βουλή (στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας), ωστόσο ήδη οι πληροφορίες από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του στον Σέρτζιο Ματαρέλα.

Την ίδια στιγμή στα ιταλικά ΜΜΕ κυκλοφορούν και υποψήφιες ημερομηνίες για πρόωρες κάλπες στη χώρα για την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη ή την πρώτη του Οκτώβρη.

Τι προηγήθηκε

Οι εξελίξεις έρχονται μετά από μια συνεδρίαση σε πολύ υψηλούς τόνους, κατά την οποία η Κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα του Βορρά) ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και μετά την απόρριψη αυτού του αιτήματος ανακοίνωσε ότι θα απέχει από την ψήφο εμπιστοσύνης.

Κατά τη σημερινή του ομιλία ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε ένα «σύμφωνο εμπιστοσύνης» από τα κόμματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τον ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό του, θέτοντας, όμως συγκεκριμένους όρους σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Μετά από αυτή την τοποθέτηση ακολούθησαν αντιδράσεις με τα Πέντε Αστέρια να ζητούν πιο θαρραλέα βήματα σχετικά με την οικολογική μετάβαση, αλλά και να διατηρηθούν, χωρίς αλλαγές τα οικονομικά κίνητρα για την ανακαίνιση των ακινήτων.

Παράλληλα, Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα του Βορρά κατέθεσαν πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης του κυβερνητικού προγράμματος ζητώντας να τεθεί και αυτή σε ψηφοφορία σήμερα, ως εναλλακτική στην πρόταση του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, όμως, απέρριψε το αίτημα της Κεντροδεξιάς, στέλνοντας και μήνυμα προς τα Πέντε Αστέρια ότι δεν προτίθεται να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για μέτρω όπως το επίδομα ανεργίας και τα κίνητρα για ανακαίνιση των κτιρίων.

«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης