Αρχική Διεθνη Νεα Έρευνα: Περισσότεροι νέοι στη Γερμανία καταφεύγουν στο τσιγάρο

Έρευνα: Περισσότεροι νέοι στη Γερμανία καταφεύγουν στο τσιγάρο

Από antwnio

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού περιοδικού “Der Spiegel”, το ποσοστό των Γερμανών καπνιστών στην ηλικία των 14 έως 17 ετών αυξήθηκε από 8,7% σε 15,9%.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περίπου 200.000 περισσότεροι ανήλικοι καπνιστές στη χώρα σε σχέση με το 2021. Το περιοδικό αναφέρεται στη γερμανική έρευνα για την καπνιστική συμπεριφορά (μελέτη DEBRA).

Άλλες ηλικιακές ομάδες παρουσίασαν επίσης σταθερά σημαντική αύξηση του ποσοστού των καπνιστών. Αυτό ίσχυε τόσο για τα κλασικά προϊόντα καπνού όσο και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα ομοειδή προϊόντα. Συνολικά, περισσότεροι από 400.000 ανήλικοι στη Γερμανία καταναλώνουν προϊόντα καπνίσματος, προστίθεται στην έκθεση. Από την έναρξη της μελέτης το 2016, δεν υπήρξε ποτέ τόσο υψηλό ποσοστό καπνίσματος μεταξύ των νέων.

Ωστόσο, τα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των εφήβων είχαν μειωθεί σχεδόν σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Ενώ στην αλλαγή της χιλιετίας σχεδόν ένας στους τέσσερις ανηλίκους κάπνιζε, το ποσοστό αυτό είχε πέσει πρόσφατα σε περίπου 10%. Τώρα, ωστόσο, το ποσοστό των χρηστών καπνού μεταξύ των νεαρών ενηλίκων έχει επίσης αυξηθεί: από 36 σε λίγο κάτω από 41% μεταξύ των 18 έως 24 ετών.

Πιθανή αιτία: άγχος και φόβος για το μέλλον

Ο επικεφαλής της μελέτης Ντάνιελ Κότς, μίλησε για ένα τρομακτικό αποτέλεσμα.                Ο καθηγητής έρευνας για τον εθισμό στο Ινστιτούτο Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ εξήγησε επίσης ότι υποψιάζεται ότι το συνεχές άγχος που προκαλούν οι πανδημίες, ο πόλεμος και οι κρίσεις κάνει πολλούς ανθρώπους να στρέφονται στο τσιγάρο.

Ο Λάουτερμπαχ θέλει να βελτιώσει την προστασία των νέων

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ήταν σοκαρισμένος. «Αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν πολύ μεγάλο λόγο ανησυχίας», δήλωσε στο “Der Spiegel”. Χρειάζονται μέτρα για την καλύτερη προστασία των ανηλίκων.

Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ όπου επιτρέπεται ακόμη η διαφήμιση του καπνίσματος σε διαφημιστικές πινακίδες σε δημόσιους χώρους. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι στη Γερμανία πεθαίνουν εξαιτίας της κατανάλωσης καπνού. Αυτοί είναι πάνω από 40 φορές περισσότεροι από όσους σκοτώνονται στους δρόμους ή πάνω από 60 φορές περισσότεροι από όσους σκοτώνονται από ηρωίνη ή άλλα παράνομα ναρκωτικά.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποιούν έρευνα σε περίπου 2.000 άτομα κάθε δύο μήνες. Ορίζουν τον όρο «κάπνισμα» ως την «καθημερινή ή μη καθημερινή χρήση τσιγάρων ή καπνού σε άλλες μορφές».

Πηγή: BR24 ertnews.gr

Διαβάστε επίσης