Αρχική ΚοινωνιαΟικονομία Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα λόγω… Πούτιν

Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα λόγω… Πούτιν

Από antwnio

Νέο άλμα στις τιμές των τροφίμων θα παρατηρήσουν οι καταναλωτές το επόμενο χρονικό, καθώς η απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας έφερε ντόμινο εξελίξεων στις διεθνείς αγορές.

Η ανακοίνωση της είδησης είχε ως αποτέλεσμα να ανέβουν σημαντικά οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας. Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού σημείωσαν άλμα 3% τη Δευτέρα, φτάνοντας στο υψηλό των 689,25 σεντς ανά μπούσελ, το υψηλότερο επίπεδό τους από τις 28 Ιουνίου, όταν το συμβόλαιο διαπραγματεύθηκε έως και τα 706,25 σεντς. Ωστόσο, παραμένουν ακόμα πολύ κάτω από τα ανώτατα επίπεδα των 1.177,5 σεντς ανά μπούσελ που σημειώθηκαν τον Μάιο του περασμένου έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καλαμποκιού εκτινάχθηκαν στα ύψη των 526,5 σεντ ανά μπούσελ, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της σόγιας αυξήθηκαν στα 1.388,75 σεντς ανά μπούσελ.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιουνίου, στην Ελλάδα καταγράφηκε τον Ιούνιο η υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών, 3,3%, στην κατηγορία των τροφίμων συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τιμές των τυροκομικών προϊόντων και κυρίως όσα παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, όπως η φέτα, οι οποίες έχουν αγγίξει τα 13 και τα 15 ευρώ το κιλό αντιστοίχως. πηγή aftodioikisi.gr

Διαβάστε επίσης