Αρχική Εκκλησία ΑΜΥΝΤΑΙΟ: Βρέθηκε το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής που χάθηκε κατά τη διάρκεια ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού

ΑΜΥΝΤΑΙΟ: Βρέθηκε το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής που χάθηκε κατά τη διάρκεια ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού

Από antwnio

Κατά την διάρκεια της ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού της Αγία Παρασκευής χάθηκε το αγίασμα που ανέβλυζε σε μόνιμη βάση. Ανείπωτη θλίψη και στεναχώρια επικρατούσε.

Μιας και είχε συνδεθεί το αγίασμα ανά τους αιώνες με την πόλη και την παρουσία τόσο της Αγία όσο και της Παναγίας ως Ζωοδόχου Πηγής, που είναι η δεύτερη Πανηγύρη του Ναού.

Προσευχή και παρακλήσεις στην Αγία όλα αυτά τα χρόνια να προστρέξει ν’ αναβλύσει και πάλι το Αγίασμα της.

Καθώς σ’ αυτήν καταφεύγει πάντοτε η πόλις του Αμυνταίου. Κι εκείνη στέκεται προστάτις κι αμέσως τρέχει και βοηθά, δείχνει σε κάθε στιγμή την παρουσία της.

Γι’ αυτό με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητου και την αποφασιστικότητα του προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αμυνταίου π. Γεωργίου Μογλενίδου καθώς και του εκκλησιαστικού του Συμβουλίου, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες

Μέσα από τεχνικές εργασίες σε μέρος όπου η ίδια η Αγία κατ’ επέκταση με θαυμαστό τρόπο υπέδειξε, ανέβλυσε και πάλι το Αγίασμα της , έκανε ζωντανή την παρουσία του, ευλογώντας τον λαό της πόλης της κι ολόκληρο τον κόσμο.

Με επικεφαλής τον κ. Οκλαλιώτη Ανέστη και τους συνεργάτες του και την συνδρομή του Δήμου Αμυνταίου ευδόκησε ο Θεός και η Αγία Παρασκευή εμφάνισε το Αγίασμα της.

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάδειξη του, με την κατασκευή ειδικού χώρου (δεξαμενής) του αγιάσματος της όπως παλαιότερα.

Δοξάζουμε τον εν Τριάδι Θαυμαστό εν τοις Αγίοις Θεό. Τον Ενανθρωπήσαντα για την δική μας σωτηρία και Αναδείξαντα τους Αγίους του προστάτες και βοηθούς στην κατά Θεόν εξέλιξη μας.

Ἦχος πλ α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον

Ἀμυνταίου ἡ πόλις, ἡ ἄγαν εὔανδρος ἐν συμφοραῖς καταφεύγει καὶ πειρασμοῖς καὶ δεινοῖς τῇ ἀγρύπνῳ προστασίᾳ σου καὶ χάριτι, θαυματουργὲ Παρασκευή, ὁσιόαθλε στεῤῥέ, ἡ τμῆσιν ὡς καλλιμάρτυς καθυπομείνασα κάρας διὰ Χριστόν, σεπτὸν Νυμφίον σου.

(ποίημα Χαράλαμπου Μ. Μπούσια Άρχοντος Υμνογράφου της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας)

efkozani.gr vimaorthodoxias.gr

Διαβάστε επίσης