Αρχική Διεθνη Νεα Ανήσυχη η Δύση για ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία – Αναμένονται διεθνείς επαφές Μπάιντεν

Ανήσυχη η Δύση για ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία – Αναμένονται διεθνείς επαφές Μπάιντεν

Από antwnio

Επί ποδός  παραμένει ο Λευκός Οίκος για την κρίση στην Ουκρανία  με τον πρόεδρο Μπάιντεν να προειδοποιεί για ρωσική εισβολή, ανά πάσα στιγμή. Παράλληλα, κατήγγειλε την Μόσχα για βήμα κλιμάκωσης, μετά την απρόκλητη απέλαση του Αμερικανού επιτετραμμένου και ότι στήνει σκηνικό, στο ΣΑ του ΟΗΕ περί γενοκτονίας στην ανατολική Ουκρανία, για να δικαιολογήσει την επίθεση της.

Ήδη, υπάρχει ανάφλεξη στην εν λόγω περιοχή, με το Κίεβο και τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας και χρήση βαρέως οπλισμού, κατά παράβαση της συμφωνίας του Μίνσκ.

Ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν σήμερα πως δέχθηκαν δύο νέες επιθέσεις με όλμους από τις ουκρανικές δυνάμεις, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης της έντασης.

Η ανησυχία της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ εδράζεται στις νέες δορυφορικές φωτογραφίες, που φέρονται να δείχνουν ενίσχυση ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία.

Η Μόσχα αρνείται πως σχεδιάζει επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία  και συνεχίζει να  αποσύρει μέρος των δυνάμεών της, μετά την ολοκλήρωση ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων, και δίνει νέο βίντεο στη δημοσιότητα με την αποχώρηση αρμάτων μάχης πάνω σε τρένο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Αχιλλέας Πατσούκας,  σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας «ένα ακόμα στρατιωτικό κλιμάκιο με προσωπικό και στρατιωτικό εξοπλισμό των μονάδων του στρατού αρμάτων μάχης της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας μετακινήθηκε στο σημείο μόνιμης ανάπτυξης στην περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ασκήσεων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συζητήσει σήμερα με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο τον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, το γραφείο του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

Ανησυχία επικρατεί και στο Λονδίνο. Σύμφωνα με Βρετανό ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, που επικαλούνται οι Τάιμς του Λονδίνου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση για εισβολή.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μαζικές ροές προσφύγων σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι στην ΕΕ θα καταφύγουν από 20.000 ως 1 εκατομμύριο άνθρωποι, τόνισε ο κ. Σχοινάς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Την καταδίκη της ΕΕ για τον αναφερόμενο βομβαρδισμό νηπιαγωγείου στην Ουκρανία εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι πρόκειται για σαφή παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός και των συμφωνιών του Μινσκ. Κάλεσε για άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της βίας και πρόσθεσε ότι η ΕΕ παραμένει ενωμένη στην υποστήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, τόνισε ότι η ΕΕ έχει έτοιμο το πακέτο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Στο Μόναχο ξεκινά  για τρεις ημέρες η ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια, όπου τις συζητήσεις και τις ομιλίες αναμένεται να μονοπωλήσει η κρίση στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται εκεί απο το μεσημέρι και αναμένεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να έχει μπαράζ σημαντικών διπλωματικών επαφών.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σχολίασε ότι η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο».

Αρχηγοί κρατών και διπλωμάτες αναμένονται από σήμερα στο ραντεβού του Μονάχου,  Απών θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα  στη Μόσχα στην σκιά των εξελίξεών με τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Δένδια. Συνάντηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης