Αρχική Κοινωνια Αύξηση μισθών – συντάξεων και στο βάθος κάλπες

Αύξηση μισθών – συντάξεων και στο βάθος κάλπες

Από antwnio

Ανεβαίνει πάνω από 6% ο κατώτατος, «κλείδωσε» αύξηση 4,5% στις συντάξεις – Επιδοτήσεις στα ευάλωτα νοικοκυριά και σήμα στις επιχειρήσεις για υψηλότερες αποδοχές – Ο Κ. Μητσοτάκης προτείνει στις Βρυξέλλες την αξιοποίηση 230 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επισημοποιείται η «κυβερνητική στροφή ενδιαφέροντος» για την ταχεία επίλυση θεμάτων λαϊκού ενδιαφέροντος και ιδιαιτέρως ζητημάτων που απασχολούν την πλέον ευάλωτη ομάδα, τους συνταξιούχους.

Ετσι, τίθενται οι βάσεις για άμεση προτεραιότητα και ταχεία διεκπεραίωση ζητημάτων όπως η επίλυση των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων, αλλά και αυξήσεων στις υπάρχουσες συντάξεις, δηλαδή ικανοποίηση θεμάτων που λιμνάζουν πάνω από μια δεκαετία.

Η κυβερνητική αυτή στροφή έρχεται έναν μόλις χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ενώ συνδέεται άμεσα και με τις πιέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, για την επίλυση ανάλογων ζητημάτων εν όψει της αναμενόμενης εξόδου της οικονομίας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Δύο είναι τα άμεσα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τη στάση της κυβέρνησης. Η οριστικοποίηση της χορήγησης αυξήσεων στις συντάξεις το 2023, μετά από 13 χρόνια ουσιαστικής απομείωσης και «παγώματος» των παροχών. Και η ανακοίνωση νέου τρόπου απονομής των συντάξεων (συντάξεις fast track και «συντάξεις εμπιστοσύνης»), με άμεσο στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών αιτήσεων, κάτι για το οποίο – μέχρι τώρα – μικρή πρόοδος είχε σημειωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των εκκρεμών συντάξεων βρίσκεται στην πρώτη προτεραιότητα των ενδιαφερόντων των ευρωπαϊκών θεσμών και μάλιστα η επίλυσή του αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

tovima.gr

Διαβάστε επίσης