Αρχική Διεθνη Νεα Βομβαρδισμοί εκατέρωθεν και επιστράτευση εφέδρων από την Ουκρανία – Ανακλήσεις διπλωματών από τη Ρωσία

Βομβαρδισμοί εκατέρωθεν και επιστράτευση εφέδρων από την Ουκρανία – Ανακλήσεις διπλωματών από τη Ρωσία

Από antwnio

Το «περιθώριο» που αφήνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για διαπραγματεύσεις δοκιμάζεται επί του πεδίου καθώς οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ μιλούν για 1200 εχθροπραξίες από 330 την προηγούμενη ημέρα και βαρέα όπλα, όπως οι συστοιχίες πυραύλων χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές της ρωσο-ουκρανικής μεθορίου ενώ καταρρέει η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

Η ενεργειακή εταιρία DTEK ανακοίνωσε χθες ότι ο σταθμός στο ελεγχόμενο από αυτονομιστές Λουχάνσκ, δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς ενώ στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά.

Οι κινήσεις ρωσικών τεθωρακισμένων κατά μήκος της ακτής από το ρωσικό Ροστόφ ως την Μαριούπολη, είναι πλέον «ορατές και στο φως της ημέρας». ‘Οπως επισημαίνει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Σουλιώτης το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη διαθέτει λεωφορεία για τη μεταφορά πολιτών προς τη δυτική Ουκρανία, εάν χρειαστεί.

Η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών άρχισε στην Ουκρανία λίγες ώρες μετά το έκτακτο διάγγελμα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία ανακαλεί τους πρεσβευτές της από το Κίεβο.

Οι κινήσεις ρωσικών τεθωρακισμένων κατά μήκος της ακτής από το ρωσικό Ροστόφ ως την Μαριούπολη, είναι πλεόν ορατές και στο φως της ημέρας. ‘Οπως επισημαίνει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιάννης Σουλιώτης το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη διαθέτει λεωφορεία για τη μεταφορά πολιτών προς τη δυτική Ουκρανία, εάν χρειαστεί.

Maxar satellite image

Η Μαριούπολη εμφανίζεται εντός των ορίων του κρατιδίου Ντονέτσκ,  σύμφωνα με χάρτη που παρουσίασαν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές λίγες ώρες μετά τους πανηγυρισμούς για το διάταγμα Πούτιν και την «αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους».

Οι ρωσόφωνοι κατηγορούν «Ουκρανούς σαμποτέρ» για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που άφησε τρεις νεκρούς.

Επίσης δυτικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για παρουσία της διαβόητης ρωσικής Εθνοφυλακής «κοντά στο Χάρκοβο  η κι εντός των ορίων Ντονέτσκ – Λουγκάνσκ», δείχνοντας μάλιστα τις θέσεις που έλαβε η δύναμη βόρεια και ανατολικά των ουκρανικών συνόρων.

Και από την ουκρανική πλευρά, επισημαίνει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, υπάρχουν ενδείξεις κλιμάκωσης.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε  ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη έξι τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο στρατός επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει τις προηγούμενες 24 ώρες 96 περιστατικά βομβαρδισμού από τους αντάρτες, έναντι 84 χθες. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι αυτονοιμιστές χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό, ολμοβόλα και εκτοξευτήρες ρουκετών Grad.

 

πηγήertnews.gr

Διαβάστε επίσης