Αρχική Διεθνη Νεα Γαλλία: Διαβουλεύσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τον Μακρόν;

Γαλλία: Διαβουλεύσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τον Μακρόν;

Από antwnio

Συνεχίζει την Τετάρτη τις διαβουλεύσεις ο Πρόεδρος Μακρόν για πιθανές συμμαχίες.  Από τον Κομμουνιστή Fabien Roussel μάθαμε τι θέλει ο Εμ. Μακρον από τα κόμματα της Εθνοσυνέλευσης: κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το σκεπτικό ότι οι ψηφοφόροι επιθυμούν συνεργασία των κομμάτων κι όχι παράλυση.

Κανείς δεν περίμενε ότι το κόμμα και υπουργοί του Μακρόν δεν αποκλείουν πιθανή συνεργασία με τους βουλευτές της Μαρίν Λε Πεν.

Για παράδειγμα  ο υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupont-Moretti, από τους διασημότερους δικηγόρους της Γαλλίας, αναφέρει την ιδέα « να πορευτούμε μαζί» με την Εθνική Συσπείρωση.

«Γιατί να μην συζητάμε με την ΕΣ και να συζητάμε με την Ανυπότακτη Γαλλία (του Μελανσόν);» αναρωτιέται ο βουλευτής του κόμματος του Μακρόν, Sylvain Maillard.

Ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας, ο πρώην πρωθυπουργός του Εμ. Μακρον αλλά και προηγούμενα στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, Edouard Philippe, θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, συνεργασία που εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία.

Το αφεντικό τους όμως ο Christian Jacob το αποκλείει μετά τη συνάντηση του την Τρίτη με τον Πρόεδρο Μακρον γιατί «εκλεγήκαμε ως αντιπολίτευση».

Στην πραγματικότητα, τα εκλογικά προγράμματα των δυο παρατάξεων είναι σχεδόν όμοια, ήταν μάλιστα ένα από τα επιχειρήματα της ίδιας της υποψήφιας του κόμματος της κλασικής δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων στην προεδρική εκλογή, Valérie Pecresse. Τότε κατηγόρησαν τον υποψήφιο Μακρον ότι «αντέγραψε», «λεηλάτησε», «έκλεψε» τις προτάσεις της Πεκρές.

Η επιστροφή στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό δεν θα αργήσουν. Τέλη Ιουνίου λήγουν πολλά διατάγματα και εγκύκλιοι, πχ υγειονομικού, οικολογικού ή/και αντιπληθωριστικού περιεχομένου, που θα χρειαστούν παρατάσεις από την Εθνοσυνέλευση. Αφορούν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

Τα κόμματα φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για το μοίρασμα των κοινοβουλευτικών επιτροπών και διευθύνσεων.

Η Μαρίν Λε Πεν απαιτεί να αναλάβει ως είθισται την αρχηγία της επιτροπής Οικονομικών όντας δεύτερο σε έδρες κόμμα (όχι Συμμαχία). Το γεγονός ότι το κόμμα της και η ίδια έχουν καταδικαστεί για υπεξαίρεση ευρωπαϊκών πόρων, τα χρέη της προς ρωσικές και ουγγρικές τράπεζες και η ανεπάρκεια που χαρακτηρίζει πολλούς από τους βουλευτές της δημιουργεί νευρικότητα στους διαδρόμους του Παλέ Μπουρμπόν (Palais Bourbon – μέγαρο της Εθνοσυνέλευσης).

Αρχές Ιουλίου, όταν θα ξεκινήσει η νέα Βουλή, η πίεση θα είναι ισχυρή προς την αντιπολίτευση ενώ ο Πρόεδρος Εμ. Μακρόν θα μπορεί να παρουσιαστεί ως το θύμα της παράλυσης.

Ήδη, με εξαίρεση το κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν,  οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες επιθυμούν «εποικοδομητική αντιπολίτευση» όπως τη χαρακτήρισε η Μαριν Λε Πεν. Συμφωνούν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και το Κομμουνιστικό κόμμα.

Αντίθετα, ο Μελανσόν θα δώσει το τέμπο της αντιπολίτευσης του με μια πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Μακρόν στις 5 Ιουλίου, στην έναρξη των εργασιών της νέας Εθνοσυνέλευσης. Αυτή η κίνηση βρίσκει αντίθετα τα υπόλοιπα κόμματα της Συμμαχίας της Αριστεράς.

Ο χρόνος πιέζει λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Από την άλλη όχθη του Ρήνου, στη Γερμανία, τρεις μήνες διήρκησαν οι διαβουλεύσεις για κυβερνητική συμμαχία ενώ οι γείτονες Βέλγοι κατάφεραν την «επανάσταση της τηγανητής πατάτας» όπως την αποκαλούσαν τα ΜΜΕ το 2011, δηλαδή κυβέρνηση συνασπισμού σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές.

πηγή ertnews.gr

Διαβάστε επίσης