Αρχική Διαφορα νεα Γ.Γεραπετρίτης: «Ο δρόμος της Αλβανίας για την Ε.Ε περνά από την ανάληψη καθηκόντων του Μπελέρη»

Γ.Γεραπετρίτης: «Ο δρόμος της Αλβανίας για την Ε.Ε περνά από την ανάληψη καθηκόντων του Μπελέρη»

Από antwnio

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Αλβανία πως ο δρόμος της για την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μόνο μέσα από την ανάληψη καθηκόντων του Φρέντι Μπελέρη έστειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης .  Ο ΥΠ.ΕΞ έκανε εκτενή αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας αν δεν τελειώσει οριστικά η παράνομη προφυλάκιση του Έλληνα ομογενούς δημάρχου Χιμάρας.

Αίσθηση προκάλεσε η προσωπική αναφορά του κ. Γεραπετρίτη στο κλείσιμο της ομιλίας του καθώς περιείχε μηνύματα και προς το εσωτερικό: “Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να στηρίζεται σε διαίσθηση ούτε σε μια πολιτική πλειοδοσία ούτε σε υπεραπλουστευμένους  βερμπαλισμούς. Απαιτεί βαθιά γνώση ιστορίας και θεσμών. Στηρίζομαι κατεξοχήν στο εξαίρετο προσωπικό του ΥΠΕΞ και στην καθημερινή μελέτη που κάνω για να ανταπεξέλθω. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους . Θα μας κρίνει για την γενναιότητα  και  τη φρόνηση που θα επιδείξουν. Γενναιότητα  δεν είναι να λες τα ευχάριστα αλλά να πράττεις τα ωφέλιμα για την χώρα”.

Τέλος όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά είπε ότι η Ελλάδα επειδιώκει συνεχώς σχέση καλής  γειτονίας με την Τουρκία όπως και με όλους τους γείτονες. Μια σχέση που θα στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο . Υπάρχουν συγκεκριμένες παράμετροι που είναι απαράβατοι. “Ζητήματα κυριαρχίας δεν εντάσσονται το διάλογο με Τουρκία και πιο σημαντικό ότι θα πρέπει να αποτυπώνεται διαρκώς η ειλικρίνεια και των δύο μερών για να προχωρήσουμε στα βήματα. Πρέπει να συνεχίσουμε την νηνεμία  και το ήρεμο κλίμα χωρίς επιθετική ρητορική και αερομαχίες. Η υπογραφή σηματοδοτεί την νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βήμα βήμα θα προχωρήσουμε στην σχέση μας με τη γείτονα” κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Διαβάστε επίσης